Egyetlen jól megválasztott szó sokat változtat.

Koppenhága, Dánia. A világhírű Alchemist nevű étterem, amely molekuláris gasztronómia szeánszokat szervez planetárium is egyben. 377 euró egy menü ára, a tavaszi lezárás idejére átalakult szegénykonyhává, hajléktalanoknak főztek egyszerű egytálételeket. Az ügyből társadalmi felelősség mozgalom is lett még a járvány előtt elindult JunkFood projekt kiszélesedésével, amelynek sikerében az étterem séfje, Rasmus Munk szerint sokat segített egyetlen szó: a “samfundssind”. Melyet a dán miniszterelnök vezetett be a köztudatba a lezárásokat meghirdető beszédében. Az addig alig ismert kifejezés körülírva úgy fordítható, hogy olyan állapot, amikor a személyes érdekeidet háttérbe helyezed a közérdekkel szemben. A szó szárnyra kapott, használata sokszorozódott a dán sajtóban, és sokak szerint nagyban segítette a társadalmi kohéziót a lezárás idején.

Az Alchemist azóta újranyitott, továbbra is roppant népszerű és sikeres, pl. egészen augusztus 25-ig teljesen betelt. A szerencséseknek perceik vannak a havonta egyszer megnyíló online foglalásra, hogy előre kipengessék a 130 000 Ft-nyi menü árát. A hajléktalanokra való főzés megmaradt, belefér, bele kell férjen a büdzsébe, a samfundssind jegyében.

“Usage of samfundssind in the Danish media soared from 23 mentions in February to 2,855 in March. In the first six months of 2019, samfundssind appeared 611 times in Danish newspapers and magazines, compared to 9,299 times in the same period this year. ”

Forrás: Vakmajom a Facebookon