Egynapos pozíciókkal csinálta a legjobb hazai nyílt végű alap

A három, számítógépes algoritmussal kereskedő hazai befektetési alap nagyon különbözően teljesített tavaly. Alapvetően makrogazdasági összefüggésekre támaszkodva generál vételi és eladási jeleket a 26,2 százalékos hozamot elérő Pelso Quant kereskedési modellje. A Dialóg Deviza nem jól viselte az augusztusi minikrachot, így kezelője szoftvert cserélt.

Alapvetően makrogazdasági összefüggések felhasználásával, nagymennyiségű statisztikai adat feldolgozásával működik az az algoritmus, amelyet a Pelso Quant nevű, a kvantitatív analízis alapján kereskedő (quant típusú) befektetési alap használ. (Pelso a Balaton latin neve.)

Számos bemeneti változót dolgoz fel statisztikailag – például azokat, amelyek hatással lehetnek az S&P 500 amerikai indexre –, majd ezekből naponta vételi vagy eladási jeleket generál – mondta el a Privátbankárnak Hegyes Gábor, az alap kezelője.

A számítógépnek mindig igaza van
Az alap mindössze egy napra vállal fel long és short pozíciókat, rendkívül szigorú stop-loss rendszer mellett. (A stop-loss azt jelenti, hogy egy bizonyos szintű veszteségnél többet nem enged a megbízás, egy adott árfolyam elérésekor automatikusan lezárják a pozíciót.) A számítógép jelzéseit nem mérlegelik, nem bírálják felül, a tapasztalatok alapján a múltban rendszerint az algoritmusnak volt igaza – mondja Hegyes Gábor.

pelsoquantgraf

Az alap a részvény- és árupiacokon vesz fel határidős pozíciókat, maximum kétszeres tőkeáttétellel, ahogy azt a törvény megengedi. A szoftvert már 2006-tól tesztelték, az alap 2010-ben alakult, de csak tavaly tették hozzáférhetővé a nagyközönség számára is. A kereskedési rendszert folyamatosan fejlesztik, többek között tervezik a devizapiachoz való adaptálását is. Egy modellnek sok éves idősoron kell jól teljesítenie ahhoz, hogy alkalmazzák – mondta Hegyes Gábor, aki szerint a válság sem írta felül a modelleket. Mivel 2007-től 2010-ig rengeteg minden történt a piacokon, rendkívül jó tesztje volt ez a módszereknek, amelyek ebben a volatilis időszakban is beváltak.

A csúcshozam évi 26,2 százalék volt
A Concorde Alapkezelő által kezelt Pelso Quant tavaly a legjobb hazai nyílt végű befektetési alap volt 26,2 százalékos éves hozammal, az összes magyar alap mezőnyében is csak egy zárt végű alap előzte meg. Indulásának évében, 2010-ben pedig gyakorlatilag stagnált, az év végén majdnem pontosan egy forinton állt egy befektetési jegy nettó eszközértéke. A befektetési jegyek elsősorban kisbefektetők tulajdonában lehetnek. Az alap a hozamát, kezelője szerint, igen kis volatilitás mellett hozta.

Érdekes, hogy az alap évente 300-400 üzletet köt, ezek találati aránya viszont csak 50 százalék körüli. A haszon azon van, hogy a nyereséges üzleteken keletkező nyereség rendre magasabb, mint a veszteséges üzletek vesztesége. Gyakran aktivizálódnak stop-loss üzletek, különösen magas volatilitású napokon, körülbelül az esetek 15 százaléka stoppal végződik. A napközbeni magas volatilitás ugyan nem kedvez az alapnak, a napok közötti ingadozás viszont igen.

Kiakasztóak voltak a turbulenciák augusztusban
Egy másik quant típusú alap, a devizapiacokra szakosodott Dialóg Származtatott Deviza Alap algoritmusát 2008 közepétől tesztelték, az eredmények a pénzügyi válság ellenére is igen jók voltak, egészen 2011 augusztusáig – mondta el Elek Péter portfóliómenedzser. Ez idő alatt a pénzpiaci hozamok felett 2-3 százalékpontos hozamot tudtak elérni vele, minimális szórás mellett. Az augusztusi piaci turbulenciák azonban „kiakasztották a programot”, az addig elért eredmény jelentős része elenyészett.

Augusztusban túlságosan megnőtt a volatilitás, a pozíciók nagy része napon belül a stop-loss megbízások aktiválódása miatt veszteséggel lezárult. Az alapkezelő ezután újfajta algoritmus használatára tért át, amit ma is használ. Az új szoftver napon belüli üzleteket (day trade) végez, nagyon szűk stopokkal. A befektetési jegyek árfolyama 2011-ben végül 1,65 százalékkal csökkent, a 2009. májusi indulás óta pedig 12,4 százalékos pozitív hozamot értek el.

Három éve még minden szép volt
Érdekes, hogy a régi szoftver 2008-2009-ben az akkori turbulenciák idején még jó eredményeket hozott, amíg működött, kétharmad volt a találati aránya. Ma is tesztelik, futtatják, az utóbbi időben javult az eredménye – mondta el Elek Péter.

A harmadik quant típusú alap a palettán a Carion Moneywheel névre hallgat, 2010 augusztusában indult, akkor még az azóta megszűnőben levő Macrogamma Alapkezelőnél. Tavaly 5,96 százalék volt a hozama a pozitív tartományban, indulása óta pedig 15,8 százalékot ért el. Jelenleg zártkörű alapként működik, dokumentumai szerint intézményi befektetőknek kínálják, tőkéje viszonylag alacsony, 155 millió forint.

Forrás: Privátbankár.hu – 2012. január 25.