éjszakai pótlék
jan.
1
2020

Éjszakai pótlék

Az éjszakai pótlék a Munka Törvénykönyve által szabályozott bérpótlékok egyike. Bérpótlék általánosságban az alapbért egészíti ki, amennyiben a munkakör “nem-általános” feltételekkel jár. Ilyen nem általános feltételek lehetnek a vasárnapi, egyéb munkaszüneti napokon, illetve bizonyos napon belüli munkaórák keretében ledolgozott műszakok, illetve a készenléti és az ügyeleti műszakok is.

Általánosan bérpótlék azért jelenik meg egy gazdaságban, hogy a kevésbé vonzó munkakörülményekért kárpótolja a munkavállalót. Bérpótlékok minden egyes ledolgozott óra után igényelhetők, amennyiben a ledolgozott munkaóra megfelel azok feltételeinek.

Éjszakai pótlékra az este 10 és reggel 6 óra között ledolgozott munkaórák után válik jogosulttá a munkavállaló, melynek mértéke az alapbér 15 százaléka. Amennyiben a munkavállaló jogosult műszakpótlékra, úgy a két pótlék nem halmozható, így csak a magasabb, azaz alapbér 30 százalékára rúgó műszaki pótlék alkalmazható.

Mint egyéb bérpótlékok esetében, úgy éjszakai pótlék esetében is lehetőség van a munkavállaló és munkaadó közötti előzetes megegyezésre, ahol mód van a bérpótlék beépítésére az alapbérbe vagy havi átalánydíj meghatározására is.

Műszakpótlék

Miután az éjszakai és műszakpótlékok együttesen nem alkalmazhatók, érdemes tisztázni mikor vagyunk jogosultak műszakpótlékra. Műszakpótlékot olyan munkavállaló kaphat, aki este 6 és reggel 6 óra közötti időszakban végez munkát, illetve az, akinek munkaidő-beosztása rendszeresen változik. Utóbbi feltétel akkor teljesül, ha adott hónapban a munkanapok legalább egyharmadában minimum 4 órával eltér a műszak kezdetének ideje a maradék kétharmad kezdetének idejétől.

Bérpótlékok halmozása

Bizonyos esetekben több bérpótlék feltétele is teljesül. Ilyenkor többször lehetőség van a bérpótlékok halmozott igénybevételére, azonban mindig az alapbér képezi minden egyes bérpótlék alapját. Azaz pótlékra nem fizetünk pótlékot.

Amennyiben két bérpótlék együttesen nem alkalmazható, úgy mindig a magasabb rátájú bérpótlék marad érvényben.

bérpótlék

Forrás