Ekkora zuhanás után érdemes már beszállni a tőzsdén?

Hétfőn hatalmasat estek a vezető részvényindexek, a koronavírus globális terjedése mellett a befektetők a múlt heti OPEC+ találkozó után az olajár összeomlása miatt aggódtak. A portfolio.hu profi befektetőket kérdeztt meg arról, hogy mire számítanak most a piacokon, és érdemes-e már beszállni. A válaszadók között volt Cser Tamás is a HOLD Alapkezelő portfoliómenedzere is.

Cser Tamás szerint elképzelhető, hogy még nem láttuk a piac alját a hétfői eséssel a tőzsdéken, bár a hétfői esés komoly mélypont volt, nagy pánikkal, felfüggesztésekkel, és az esés mértéke is kezdett összhangba kerülni a gazdasági problémával.

Ami az esés folytatódása mellett szól az a vírus széleskörű és gyors terjedése. Mindez komolyan kikezdheti az egészségügyi rendszerek teljesítőképességét, ahogy az már Olaszországban most is látszik, ami fokozódó pánikhoz vezethet.

A világ legfontosabb tőkepiacának számító USA-ban is gyorsan terjed a vírus, de pár hét késésben van Európához képest.

Aki a piacra való beszálláson gondolkodik, annak fokozatosan már el lehet kezdeni vásárolni, hosszabb távú szemlélettel, de nagyon vigyázni kell arra, hogy olyan részvényeket vásároljon, amiknek a mérlege erős, hogy ne kerüljön nagy bajba a következő néhány hónap folyamán a rendkívül rossz világgazdasági helyzet miatt. Hosszú távra érdekes az energiaszektor, ami külön kapott egy nagy pofont a hétvégén a felerősödő szaúdi és orosz vetélkedésben, amelyet követően az olajár hatalmasat esett. A nagy pánik közepette azok az energiaipari szereplők, amelyek nem szembesülnek pénzügyi problémákkal a következő egy évben, azok hosszú távra érdekes befektetések lesznek. Érdekes lehet a lengyel tőzsde is, ami a leggyengébb tőzsdék egyike a világon, a 2009-es mélypontok közelébe esett, miközben gazdaságilag kevésbé kitett a vírusproblémáknak, mint más olyan gazdaságok, ahol fontos a külkereskedelem-, vagy a turizmus szerepe.

Tartós hangulatjavulást a tőzsdéken az hozhatna, ha látszana, hogy sikerült a koronavírust lelassítani, illetve megfékezni, amit elérhetnének szigorú intézkedésekkel, karanténnal, vagy jobb esetben a kedvezőre forduló időjárás is segítheti mindezt. A legfontosabb driver a piac esetében a koronavírus terjedése, ebben az adatok erőteljes és tartós javulása okozhatna fordulatot a piacon, ha ez nem következne be, akkor a piaci esés mértéke fordíthatná meg a tőzsdéket egy idő után, de ehhez valószínűleg még nem estek eleget, hogy önmagában csak az esés mértéke és a hangulat megfordítsa a piacokat.

Cser Tamás szerint a részvények már jó befektetések lehetnek hosszú távra, és aki rendelkezik megfelelő kockázattűrő képességgel, az fokozatosan elkezdhet a pánikban vásárolni, de emellett érdemes likvid forrásokat tartalékolni, arra készülve, hogy még sokkal jobb lehetőségek is jöhetnek az elkövetkező hetek-hónapok során. Emellett érdekes lehet még az olaj is hosszú távra, mivel ahová az olajár leesett, az hosszú távon nem fenntartható helyzet.

 

A teljes cikk itt olvasható.