dec.
28
2018

Eleget estek már a piacok?

Igaz, még nincs vége az évnek, de az már most kijelenthető, hogy nem volt valami fényes éve a fejlett piaci tőzsdéknek, az utolsó negyedév pedig ritka (és néhányak által régen várt) nagy esésekkel járt.

Ebben, a még futó negyedévben (végre) már az amerikai indexek vezették az esést és sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy nem érdemes-e (akár csak rövid időre) vételi pozíciót nyitni ilyen nagymértékű csökkenés után.

Ebben a cikkben talál néhány könnyen értelmezhető táblázatot az elmúlt, közel 100 év adataival az S&P 500 Index, és az elmúlt, közel 40 év adataival a Russell 2000 Index nagyobb eséseiről, majd az eséseket követő nagy emelkedésekről.

A táblázatok alapján a hosszú távon gondolkodók akár el is kezdhetik megtenni első tétjeiket, de azt azért ne feledjük, volt honnan (és még van hova) esni, vagy ahogy a cikk írója meg is jegyzi:

“…or they’re a sign of things to come and things only get worse from here. “Using history as a guide…” requires a disclaimer because no two market environments are ever exactly the same.”, azaz lefordítva:

“…vagy csak jelzik (az eső árfolyamok), hogy a dolgok még rosszabbra fordulhatnak innen. “Múltbeli adatokat útmutatóként használni…” figyelmeztetést igényel, miszerint nincs két azonos piaci környezet.”

Az esések diagramokon:

forrás: https://finance.yahoo.com/

S&P 500 (-19%)

RUSSELL 2000 (-25%)

NASDAQ (-23%)

A kedden nagyot eső NIKKEI 225 (-21%)

Bezzeg a hazai BUX +6,5%-os emelkedésben van Q4-ben! :)

(a diagram forrása: https://www.bet.hu)