Élettapasztalat

Warren Buffettot azért szeretem többek között, mert megtestesíti azt az ősi igazságot, hogy jobb egy józan paraszti ésszel megáldott, kockázatokat kezelni tudó buszsofőrre bízni a befektetéseket, mint egy Nobel-díjas közgazdászra. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ő maga ostoba lenne, viszont a piacokon gyakran a legegyszerűbb, leg„józanabb” megközelítés a hasznos.

Néhány mondás tőle, érezhetően nagyon sok tapasztalat van bennünk:

Beware of geeks bearing formulas.

It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.

Befektetési filozófiája, a value-befektetők alaptörvénye:

Only buy something that you’d be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years.

Ilyet is csak az mond, aki már több ciklust látott:

Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked.

Illetve:

We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.  És pont ezt is tette 2000-ben, meg 2008/9-ben is.

Kockázatkezelési törvény:

Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1

Vicces, de nagyon igaz:

When you combine ignorance and leverage, you get some pretty interesting results.

Szintén ősi tanács, mégis nehéz betartani. Ha nincs elképzelésed, ne csinálj semmit!

You do things when the opportunities come along. I’ve had periods in my life when I’ve had a bundle of ideas come along, and I’ve had long dry spells. If I get an idea next week, I’ll do something. If not, I won’t do a damn thing.

De amiért ma írni akartam róla, az a szenátusi meghallgatás kapcsán kapcsán mondott szövege. Ilyet olyan ember tud mondani, aki megérti a kapitalizmus természetét, és sok felívelést és összeomlást megért már:

“You will always have institutions that are too big to fail, and sometimes they will fail,” Buffett, 80, told the FCIC in a May 26 interview, according to a recording released by the panel yesterday. “We still have them now. We’ll have them after your commission report.”

Lesz még fellendülés és összeomlás, pánik, eufória, aggódás, pangás, infláció, defláció, válság, boom és mánia, meg még sok minden, úgy Magyarországon, ahogy a világban is, jó sok. Ha nem veszítjük el a fejünket (és vele a pénzünket) útközben, akkor még nagyon sok értékes lehetőség lesz a befektetések világában.

Utószó Buffettől, aki élvezi azt, amit csinál:

We enjoy the process far more than the proceeds. Hogy fordíthatnánk jól magyarra?

Sokkal jobban élvezem a folyamatot, mint annak folyományait?

Frappáns megoldásokat a szerkesztőségbe várjuk.