jan.
15
2019

Elfogynak a kínaiak

Kínában 70 év után először csökkent a népesség 2018-ban, valószínűleg 2,5 millió fővel, hiába a két gyerek-politika, már késő, mert a korábbi erőszakos egy gyerekes modell visszanyal, emiatt egyre kevesebb a szülőképes korú nő, és az emancipált nők nem is akarnak gyereket. Van olyan régió, ahol a világ legalacsonyabbja, 0,53 a fertilitási ráta (ez távlatilag a népesség negyedelődése!, 2-2,2 kell a reprodukcióhoz). Vadabb projekciók szerint 2050-re 330 millió (!), 2100-ra akár 900 millió (!!) fővel csökkenhet a lakosság.

„If China can stabilise its total fertility rate at 1.2, the total population will fall to around 1.07 billion by 2050 and 480 million by 2100.”

A hivatalos kínai „statisztika” persze lapít, és csak 2028-ra teszi az elkerülhetetlen fogyás megindulását, nem véletlenül, hiszen százmilliók eltűnése a munkaerőpiacról a gazdasági növekedés megroppanásával, demográfiai válsággal fenyeget, azzal, hogy a kínai modell növekedési periódusa kifulladt, és a gazdaság méretben soha nem fogja túlnőni az amerikait, ahol folyamatos népességnövekedés van és sokkal rugalmasabb is a magángazdaság, mint a tervutasítás. Nem véletlen ezzel egy időben a kínai militarizálódás, valamit nyújtani kell a népnek.

„In the past, young China tried to catch up with middle-aged America, and the economic gap shrank. In the future, the economic gap between elderly China and middle-aged US will again widen. From this, we can say that the US economy will not be overtaken by China”

Forrás: https://population.un.org/wpp/Graphs/Probabilistic/POP/TOT/

Population.un.org

Forrás: Vakmajom a Facebookon