Eljött a Family Office ideje Magyarországon

Bár kis hazánkban sokan ízlelgetik a Family Office fogalmát mint szolgáltatók vagy akár mint megbízók, a hiányát jól jelzi, hogy még csak magyar szavunk sincs rá. Családi vagyonkezelő? Talán.

Egy rokoni közösség befektetéseit igazán sokrétűen kezelő, szakemberek által vezetett vállalatnak, tehát Family Office-nak két formája létezhet. Vagy egyetlen család vagyonát kezeli, vagy sok egymástól független családét. A személyes véleményem szerint az előbbi kialakítása a könnyebb, hiszen ma már számos magyar üzletembernek van valamilyen holding cége. A Family Office létrejöttéhez csupán annyi hiányzik, hogy a családfő visszavonuljon (akár személyes döntés miatt vagy egészségi okból), azonban a stafétát ne egyszerűen a gyermekének vagy egyetlen menedzsernek adja át, hanem képes legyen egy egész csapatot építeni a számos befektetése kezeléséhez.

Forrás: UBS/Campden Wealth Global Family Office Report 2016 (Alapblog.hu szerkesztés)

Forrás: UBS/Campden Wealth Global Family Office Report 2016 (Alapblog.hu szerkesztés)

Pár éve valószínűleg egyáltalán nem találtunk volna még Magyarországon elég gazdag személyt ahhoz, hogy ilyesmit hatékonyan létrehozhasson. Napjainkra ennek már megteremtődtek a lehetőségei. A kulcs itt is az emberi tényező lesz. Képes-e visszalépni a családfő, illetve képes-e elég megbízható pénzügyi/üzleti/ingatlanos szakemberekből összeállni olyan cég, amely valóban becsülettel gazdálkodik? Mert ugye Kelet-Európában ez a fő kérdés. Itt rossz üzleti döntésért nem szokás börtönbe menni, bárkit károsítanak meg a felelőtlen gazdálkodással.

A Family Office másik emlegetett formájához, tehát a több családot kezelő szolgáltatóhoz a privát bankok és privát vagyont kezelő alapkezelők állnak a legközelebb. Mindenki próbálja a reklám szintjén már azt hirdetni, hogy mennyire sokrétűen segíti ügyfelei életét, de az igazság az, hogy a gyakorlatban a bankár személyiségén és szabadidején múlik a legtöbb. Én magam is számtalanszor jártam már ügyfelünk maghatalmazottjaként az adóhivatalnál igazolásokat kérvényezni, vagy akár egy teljes adóügyi vizsgálatot végigvinni. Örömmel ülök aukción, és persze szívesen mondom el a véleményem kiszemelt ingatlanokról vagy akár magániskolákról. De ez akkor sem Family Office.

Egy igazi ilyen iroda végig is vinné minden befektetés megvalósítását, megoldaná a megvett lakások bérbeadását, beleavatkozna az ügyfél javára megvett középvállalatok igazgatásába. Ehhez sokrétű csapat kell. Véleményem szerint egy ilyen csapatot úgy megfizetni és olyan alaposan ellenőrizni, hogy valóban szakértő és becsületes munkát nyújtson, legalább 50-100 milliós éves költséggel jár. Mint az látható, a nemzetközi sztenderdek szerint azonban a költséghatékonyság eléréséhez a szakértői és tanácsadói költségeknek illik bőven 0,5% alatt maradniuk, hiszen számos egyéb adminisztratív kiadás illetve tranzakciós költség merül még fel. A Family Office teljes fenntartását pedig szeretik 1% alatt tartani a világban, ami érthető igény, amikor a kamatkörnyezet nulla.

Forrás: UBS/Campden Wealth Global Family Office Report 2016 (Alapblog.hu szerkesztés)

Forrás: UBS/Campden Wealth Global Family Office Report 2016 (Alapblog.hu szerkesztés)

A hatékony családi vagyonkezelő működésének alapja tehát a több mint tízmilliárdos befektethető összeg. Az elmúlt évtized óriási hazai vagyonnövekedése (a legfelső társadalmi rétegben), továbbá a rendszerváltó vállalkozók generációváltás körül forgó gondolatai most hozták el a Family Office idejét Magyarországon. A lehetőségeket jól bővíti a bizalmi vagyonkezelés bekerülése a hazai jogrendbe. A kifejezés találó. Mert bizalomra bizony sok szükség lesz a folyamathoz.