Elkészült a legnagyobb Gömböc

Elkészült a kivételes magyar találmány, a világ matematikai tudományos szcénájába 2007-ben berobbanó Gömböc eddigi legnagyobb példánya. A Művészetek Palotájában átadott műtárgy jóval nagyobb a korábbi változatoknál. A tervek szerint egy évig tekinthetik meg a MÜPA látogatói, majd innen a Ludwig Múzeumba kerül.

A külföldön tavaly kiemelkedő tudományos visszhangot kiváltó matematikai találmány, a Gömböc jelentősége a Rubik kockáéhoz mérhető: nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoznak vele, így például ma már a Harvard Egyetemen is a tananyag részét képezi, de előadásokat tartottak róla a Cambridge-i és a Princetoni Egyetemen, a New York Times pedig a világ 70 legérdekesebb találmánya közé sorolta. A Gömböc külső megjelenésében is egyedülálló tárgy, ezért is járult hozzá a Művészetek Palotájának vezetősége, hogy kiállítási lehetőséget biztosít számára.

A feltalálók kivételes szellemi teljesítményét a kezdetektől nagyra értékelő Concorde Alapkezelő Zrt. úgy döntött, támogatást biztosít egy minden eddiginél nagyobb Gömböc elkészítéséhez. Az Alapkezelő a feltalálók céljaival azonosulva szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ne csak külföldön, hanem Magyarországon is bekerüljön a köztudatba, és minél többekhez eljusson annak a híre, hogy a magyar tudományos élet a mai napig nemzetközi jelentőségű eredményeket tud felmutatni. Ehhez segítségül hívta együttműködő partnereit, a Co&Co Communication Kft.-t, valamint a Művészetek Palotáját is.

A magyar feltalálók – Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtan és Tartószerkezeti Tanszék vezetője, illetve adjunktusa – az átadás alkalmával köszönetüket fejezték ki a segítségért, melynek során a megszokottól eltérően az üzleti érdekeket félretéve, csupán a találmány eszmei értékét felmérve döntöttek úgy a támogatók, hogy az ügy mellé állnak.

A kutatók egy 1995-ben a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorevics Arnold által felvetett elméleti kérdést válaszoltak meg a Gömböccel, amire korábban még senki nem volt képes: ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Akárhogy is tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza, akárcsak a keljfeljancsi . A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén: nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton. Bizonyítható, hogy kettőnél kevesebb egyensúlyi ponttal rendelkező test nem létezik.

A Concorde Alapkezelő Zrt.-ről

A Concorde Alapkezelő, a Concorde Csoport tagjaként több mint százhetven milliárd forint kezelt vagyonnal Magyarország legnagyobb független – nem banki és biztosítói – privát vagyonkezelő cége. A vagyonkezelés mellett tevékenységi körébe tartozik továbbá a pénzügyi tervezés, a befektetési tanácsadás, valamint az adó- és örökösödési tanácsadás. Az alapkezelők szövetségének adatai szerint a Concorde Alapkezelő termékei évek óta a piaci átlagot jóval meghaladó hozamokat produkálnak, a hozamlisták elején szerepelnek.

Magyarországon még sokan nem tudják, hogy a privát vagyonkezelői szolgáltatások nem a klasszikus kereskedelmi banki szolgáltatások sorban állás nélküli igénybevételét jelentik, hanem sokkal inkább az ügyfelek hosszú távú, minden lényeges egyéni adottságát figyelembe vevő befektetési stratégia kidolgozását és végrehajtását.

A privát vagyonkezelés során a stratégia és a befektetési szabályok közös meghatározását követően az egyedi döntéseket az ügyfél helyett a vagyonkezelő hozza meg, melyek eredményeiről rendszeresen beszámol partnerének. Ezzel párhuzamosan konzultációs lehetőséget biztosít az ügyfél felmerülő pénzügyi kérdéseivel kapcsolatban. Az ügyfelek tanúsíthatják, milyen sokat érhet egy-egy apró jó tanács, amely révén pénzt takaríthatnak meg, vagy fölösleges kockázatoktól védik meg magukat.

A Concorde Alapkezelő privát vagyonkezelésének igénybevételével Ön egy tapasztalt és elkötelezett pénzügyi segítőtársra tesz szert.

A Gömböc a természetben

Minden bizonnyal érzékenysége okozza, hogy az élettelen természetben (pl. kavicsok között) nem, vagy csak nagyon ritkán található Gömböc típusú forma. Az élő természetben azonban az evolúció létre tudott hozni stabilan ilyen típusú formákat, ilyen például az indiai csillagteknős. A magas boltozatú páncél felborulás esetén segíti a teknőst a talpra állásban.

Forrás: Agrárágazat – 2008. április 21.