Elmondták a profik, mihez kezdj a pénzeddel a tomboló koronavírus idején

A múlt hét elején rég nem látott esés bontakozott ki a részvénypiacokon, miután a koronavírus fertőzések globálisan emelkedő száma mellett a piaci szereplők a növekedési kilátások romlása miatt aggódhattak. A portfolio.hu alapkezelői felmérésében profi befektetőket kérdezett meg a koronavírus tőzsdei hatásairól. Az interjúalanyok között volt Cser Tamás is, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki a következő gondolatokat osztotta meg:

A tartós tőkepiaci hatásokkal kapcsolatban Cser Tamás szerint a legfontosabb kérdés, hogy mennyire terjed szét a koronavírus a világban, avagy viszonylag gyorsan elülhet-e. Az elmúlt napok eseményei alapján jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy a járvány globálissá válik, ez már nem csak kínai kérdés. Így jóval tartósabb és nagyobb hatása lehet a világgazdaságra, mint azt pár hete remélni lehetett. Fontos kérdés, hogy elülhet-e a vírus terjedése magától, a jó idő beköszöntével, hasonlóan az influenzához. Mielőtt elindult a vírus terjedése, alapvetően jó hangulat uralkodott a tőzsdéken, inkább magasak voltak az árazások, van bőven honnan visszaadnia a részvénypiacoknak, és akár egy komolyabb esés is kialakulhat, mivel ez egy súlyosabb fundamentális ütés lehet a világgazdaságnak, amire rég volt példa. Így ez egy tipikusan rövid korrekciónál hosszabb és mélyebb esés lehet, és bár az elmúlt napokban már pánik jellemzi a piacokat, ami rövid távon megtámaszthatja őket. De nem mondhatjuk, hogy teljesen beárazódott a világgazdasági probléma.

“Csökkenő esélye van, hogy gyorsan eltűnik a koronavírus, így még nem látok nagy vételi lehetőséget, nagyobb vételekhez még valószínűleg korán van.”

A lehetséges fordulattal kapcsolatban Cser Tamás elmondta, hogy lehet fiskális és monetáris stimulus, azonban a vállalatoknak most nem a kamatszint a problémája, mivel a cégek cash flow termelése kapott egy nagy pofont, és hirtelen rengeteg vállalat szembesülhet likviditási gondokkal, amit nem olyan könnyű kezelni. Likviditást kellene nyújtani a vállalatok széles körének, de differenciáltan, és valóban azoknak a vállalatoknak, amelyeknek a koronavírus okozta a gondot. Jönni fog fiskális stimulus, és jöhet kamatcsökkentés is, ahogy erre Kínában nemrégiben láttunk már példát. Valószínűleg Európában is következhetnek hasonló lépések. Ennél fontosabb talán azt nézni, hogy a vírus hogyan ülhet el.

Arra a kérdésre, ha elül a vihar és ekkor milyen területek teljesíthetnek majd jól, Cser Tamás azt válaszolta, ha azt gondoljuk, hogy nagyrészt lezajlott a vihar, akkor ciklikus vállalatokat kell megvenni, mert ezek a koronavírust megelőzően is már nyomottak voltak a kereskedelmi háborús félelmek miatt, és ezek túl is esik a piacokat, ami abszolút indokolt is, mert ezen cégeket jobban érinti a vírusprobléma, de hosszú távra jó vételi lehetőséget teremthet a mostani helyzet. Meg kell találni olyan ciklikus cégeket, amelynek a mérlege elég erős ahhoz, hogy túléljék ezt a problémát. Érdekes szektor lehet az autógyártók, hajózási cégek, energiavállalatok. De egyelőre még inkább a vírus kiteljesedésének szakaszában lehetünk, érdemes most még sok készpénzt tartani, várva a jobb vételi lehetőségeket.

A teljes cikket itt olvashatják.