Elmúlt 20 év: a legjobbakat díjazták

A válság erőteljesen megtépázta a befektetési alapokat, de az öngondoskodás előtérbe kerülése, az alapkamat csökkentése az utóbbi hónapokban ismét pénzt hozott az alapok piacára – mondta a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke. Panulin Ildikó annak kapcsán kérdezte Vízkeleti Sándort, hogy 20 éve jelentek meg Magyarországon az első befektetési alapok.

A magyar befektetési alappiac idén ünnepli a 20. évfordulóját, ennek kapcsán a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a Portfolio.hu közös díjátadó keretében kilenc díjat adott át alapoknak és a szektor kiemelkedő személyiségeinek. Elismerést kapott többek között az első magyar befektetési alapot létrehozó alapkezelő; a legmagasabb 10 éves hozamot elért alap, valamint több, az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember.

„A magyarországi befektetési alapok az utóbbi 20 évben nagy növekedést tudhattak maguk mögött és mára 3 ezer milliárd forintot meghaladó befektetés-állománnyal a hazai megtakarítási piac jelentős intézményi szereplőivé váltak. Ebben pedig meghatározó szerepe volt annak, hogy a szélesedő termékpalettával párhuzamosan az alapok fokozatosan egyre szélesebb lakossági befektetői kör bizalmát tudták megnyerni – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke.

A befektetési alapok eddig már egy sor tőkepiaci válságot is sikeresen átvészeltek, jellemző, hogy ezek többször is jelentősen átrendezték az egyes alaptípusok piaci részarányát, de köszönhetően a folyamatos innovációknak, az alapkezelők mindig elő tudtak állni olyan új termékekkel, megoldásokkal, amelyek további lendületet tudtak adni a szektor fejlődésének – tette hozzá Bán Zoltán, a Net Média Zrt., a Portfolio.hu kiadójának vezérigazgatója.

Az évforduló alkalmából a BAMOSZ és a Portfolio.hu kilenc kategóriában osztott ki díjakat a szakma képviselői és az alapkezelők között. Az elismeréseket egy öttagú szakmai bizottság döntése alapján osztották ki. A szakmai bizottság olyan jól ismert szakemberekből állt össze, akik alaposan ismerik a szektor múltját és jelenét, ugyanakkor jelenleg nem kötődnek egyik nagy alapkezelőhöz sem.

A zsűri tagjai: Holtzer Péter, az Oriens Partnere, korábban az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Zsolt, az ING Alapkezelő és az ING Biztosító Zrt. volt vezérigazgatója, Lantos Csaba, a KELER elnöke, üzletember, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, Szalay-Berzeviczy Attila, a Varsói Értéktőzsde elnöki főtanácsadója, BÉT volt elnöke és Temmel András, a BAMOSZ főtitkára voltak.

A díjazottak:

Az első magyar befektetési alap kategóriában: CA Értékpapír Magyar Állami Értékpapírokba Befektető Alap nevében az alapkezelő Pioneer Alapkezelő Zrt.

A legkorábban indult, ma is működő befektetési alap kategóriában: MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési Alap nevében az MKB Alapkezelő Zrt.

A legnagyobb méretet elért befektetési alap kategóriában: OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap nevében az OTP Alapkezelő Zrt.

A legmagasabb 10 éves hozamot elért alap kategóriában: Concorde 2000 Befektetési Alap nevében a Concorde Alapkezelő Zrt.

Az eddigi futamideje alatt a legmagasabb tőkenövekményt elért befektetési alap kategóriában: Budapest (I.) Állampapír Befektetési Alap nevében a Budapest Alapkezelő Zrt.

Az első 10 év legkiemelkedőbb személyiségeként díjat kapott Pohner Anikó, aki 1993-2003 között volt az OTP Alapkezelő vezérigazgatója

A második 10 év legkiemelkedőbb személyiségeként díjat kapott: Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke

A befektetési piac legkreatívabb személyiségének díját: Miszori István, a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt. volt vezérigazgatója kapta.

Életműdíjat kapott továbbá a hazai alapkezelői szektor érdekében végzett tevékenységért Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezetője.

Forrás: InfoRádio.hu – 2012. november 28.