Elnémult a kanári

Úgy tűnik bejelzett a kanári a szénbányában. Az amerikai magas kockázatú kötvényeket leképző két legnagyobb ETF árfolyam-alakulását vizsgálva azt látjuk, hogy mind a HYG, mind a JNK új, éves mélypontra zuhant a múlt héten.

Bejelzett a kanári a szénbányában. Az amerikai magas kockázatú kötvényeket leképző két legnagyobb ETF árfolyam-alakulását vizsgálva azt látjuk, hogy mind a HYG, mind a JNK új, éves mélypontra zuhant a múlt héten.

Úgy tűnik, hogy a várhatóan egyre közelgő amerikai kamatemelés már most kezdi éreztetni hatását, és a kockázatos kötvények árfolyama esik (=elvárt hozama emelkedik). Habár az állampapírokon, és a biztosabbnak tűnő (pl. AAA, AA) vállalati kötvényeken még nem sok látszik ebből, de a hangulatra igen érzékeny junk bond” kategóriában elég nagy pusztítást láthattunk. Ez logikus is, hiszen ha elindul a kamatok emelgetése, akkor véget ér az ész nélküli hozamvadászat, amikor mindegy volt, hogy mit veszünk, csak többet hozzon mint a nulla kamat. Ha bármekkora hozama van jó, még mindig jobb mint a nulla – ez volt az elmúlt 1-2 év fő érvrendszere, a kockázatokkal meg majd foglalkozunk később…

Most azonban ebben változás látszik, hiszen ha már van értelmezhető hozam a kockázatmentes készpénz-egyenértékesen, bankbetéten, akkor nem lesz annyira izgalmas beleülni az elég nagy kockázatot jelentő gyengébb kötvényekbe, csak azért, hogy valami kis hozamot kicsikarjunk belőle. Ez természetesen nem csak az USA-ra hat, hiszen a dollár világpénz, és az amerikai kamatszint meghatározó erejű a világ számos más országára is. Igaz, hogy eddig a jobb minőségű vállalati kötvények, és feltörekvő országok kötvényei még nem reagáltak, de már a szénbányászok is tudták, hogy ha a kanári abbahagyja az éneklést, akkor  – annak ellenére, hogy még senki nem lett rosszul – érdemes mihamarabb menekülőre fogni.

A következő hónapokban egyáltalán nem lenne meglepő, hogy ha az amerikai high-yield után más kockázatos eszközök (kötvények, részvények) árazásában is lenne változás, és ez különösen fontos Magyarország, illetve a magyar eszközök, valamint a forint számára is. Érdemes figyelni a kanárira!

Forrás: www.zsiday.hu