Eltűnőben a reálkamat / A nagy nap

A megtakarítók – helytelenül – általában nem a reál, hanem a nominális változókra figyelnek: pénzillúzióban szenvednek. A 10%-os betéti kamatnak jobban örülnek 10%-os infláció mellett, mint az 5%-os kamatnak 3% infláció mellett. Ez jól ismert jelenség, és Magyarországon is nagyszerűen látszott a hatása az elmúlt években. A megtakarítók számára a REÁLkamat számít, nem a nominális, sőt, az adózás miatt még kedvezőbb is a REÁLmennyiségben ugyanakkora, de nominálisan kisebb kamat.

Pl. ha 5% a kamat, 3% az infláció, és 20% a kamatadó, akkor 0,8*5-3= 1% adó utáni reálkamatot teszünk el, míg pl. 10% kamat, 8% infláció esetén 0,8*10%-8%= 0% adó utáni REÁLkamatunk marad. Önmagában tehát az, hogy alacsony a nominális hazai kamatszint még nem lenne baj. Azonban most az az érdekes helyzet van, hogy az előretekintő REÁLkamatszint nulla közelébe került (arról, hogy a befektetők sokszor tévesen visszatekintő adatokból indulnak ki, már korábban többször írtam – de természetesen kötvénybefektetéseknél is az előretekintő megközelítés a helyes).

Ha eltekintünk a folyton változó adók hatásától, akkor megállapíthatjuk, hogy aki a hazai jegybanki kamatszint mellett fektette be megtakarításait, az 1995 óta szinte mindig valamekkora REÁLkamatot tudott elérni, átlagosan 3-4% közöttit. Mi a helyzet viszont most?

Az MNB 3%-ra csökkentette a jegybanki kamat szintjét, és további kisebb vágásokat is kilátásba helyezett (lefordítva a közleményt nagyjából az derült ki számomra belőle, hogy ha nem gyengül a forint, akkor vágnak 10-15-20 bázispontot még 1-2-(3)-szor, ha gyengül, akkor nem), miközben az infláció – bár 2014 átlagában még alacsony lesz – a jövő év végére ismét megközelítheti a 3%-ot:
www.mnb.hu

www.mnb.hu

2015-re az MNB is 2,8%-os inflációt vár, és mivel szerintem az egész világgazdaságban alulbecslik jelenleg az inflációs nyomást, így nem lennék meglepve ha már 2014 végén 3% felett lenne ismét az infláció. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon eltűnőben van a reálkamat – sőt lehet, hogy már előretekintő módón nincs is. Ez kedvező a gazdaságnak, kedvezőtlen a megtakarítóknak, jó az államháztartásnak, és valószínűleg gyengíti a forintot.

***

Holnap nagy nap lesz, a hetek óta várt Fed-bejelentés: csökkentik-e a pénznyomtatást, és ha igen mennyivel. Annyira be van harangozva az esemény, hogy biztos óriási csapkodás lesz rá, ebben szerintem nem érdemes részt venni, de azt gondolom, hogy HA nem lesz változás a Fed politikájában, és erre leesnek a kötvényhozamok/begyengül a dollár/felmegy a tőzsde, akkor ez ellen a mozgás ellen kell majd lépni 1-2 nap múlva. Annyira túlfűtött hangulatilag a döntés, hogy valószínűleg meg kell várni az első napi reakciót, és valószínűleg bármerre mennek a (nem)HÍR hatására a piacok, az csak egynapos csoda lesz, nem szabad elhinni…

This is the most important non-event of the year” :)

 

www.zsiday.hu