Elvérzett a tuti tanácsadó – a sorozat vége

A tavaly márciusban kezdett cikksorozat utolsó cikke ez. A cikk a „tuti” tanácsokról, az önjelölt befektetési tanácsadókról és a „tuti” biztos tippekről szól. Véletlenszerűen választottam ki egy ilyet, egy rendkívül magabiztos tanácsadó tollából. Ezt követtem végig az év során. Lássuk hogyan lehet lerombolni egy élet munkáját 9 hónap alatt! Tanulságos…

A cikksorozat 1. része itt található. A teljes történet végigolvasásához itt érdemes kezdeni, de röviden leírom a lányeget:

A Tuti Tanácsadó 70%-80%-os áremelkedést várt az ezüsttől 2011 márciusától a 2011-es év végéig. Ebben olyan szinten hitt márciusban, hogy több száz embert próbált meggyőzni arról, tegye minden pénzét ezüstbe. Egy ügyfelemet is megtalálta, aki kikérte a véleményemet. Ezután játszottam el a gondolttal, hogy mi lenne, ha a Tuti Tanácsadó tényleg hinne abban, amit több száz embernek tanácsol és feltenné a megtakarításait az általa javasolt eszközre igazán nagyban. Feltettem, hogy egy elismert, évek óta praktizáló, felelős tanácsadónak van legalább 20-30 millió forint megtakarítása és hitelek felvételének segítségével (uzsorások bevonásával együtt) csak össze tud tákolni további 70 millió forint tőkét (vagyis együtt 100 millió forintot). Megmutattam az eszközt is (amit egy tuti tanácsadó könnyedén megtalál) egy az ezüst árára játszó határidős ügyletet, ami az árváltozás tízszeresét hozza, vagyis 70-80% áremelkedés esetén 700-800 százalék hozamot, 700-800 millió forintot. Így már logikus az uzsorások bevonása is, hiszen még ők sem dolgoznak ilyen kamatlábbal, márpedig Tanácsadónk márciusban biztos volt a sikerben.

37,5 dolláros ezüstárnál szállt be. Alig 1 hónap leforgása alatt 47,9 dollárig ment fel az ezüst árfolyama. Vagyis tanácsadónk, ha akkor kiszállt volna 270 millió forint hozamot ért volna el, de ez még bőven távol volt az ezüst 70-80 százalékos emelkedésétől, márpedig ő „tudta”, hogy ez lesz az év végi árfolyam, így nem volt olyan ostoba, hogy kiszálljon. További egy hónap eltelte után az ezüst 34,7 dollárra esett. Ez pusztán 7,4%-os esés a kezdeti 37,5 dolláros beszálláshoz képest, de tízszeres tőkeáttétellel 74 millió forintos bukást jelent a kezdeti 100 millióhoz képest. Vagyis tanácsadónk víz alá került. A 30 millió saját tőkéje kétszeresen elveszett. Rászokott a nyugtatókra és új kapcsolatokat épített ki új uzsorásokkal. A nemfizetés ugyanis káros az egészségre.

A vég 2011.06.27-én jött el. Az ezüst 10,5%-kal került lejjebb a kezdeti 37,5 dolláros szinthez képest. Ez tízszeres tőkeáttétellel 105%-os bukót jelent. Tanácsadónk mindenét elbukta, menekülnie kellett. De tegyük fel, hogy sikerült további likviditást találjon. (itt már erős nyugtatókat kellett szednie, és nem járt emberek közé, viszont további tuti tanácsok jutalékából próbálta jelentősen növelni havi jövedelmét). Az árfolyam 2011.08.22-re 43,75-ig emelkedett, végre újra pluszba került. Pontosabban visszakereste a bukót és még hozzá 166 millió forintot. Ez azonban sokkal kevesebb lett volna, mint az előző csúcs. Extra törlesztő részletei kifizetése után újra csak a reménykedés maradt. És eljött a december vége. Az ezüst az augusztis vége óta eltelt 4 hónapban több hullámban 27,83 dollárra esett.

Ez a CSŐD!!! 25% esés az indulási árhoz képest, 250%-os esés a tízszeres tőkeáttétel következtében. Tanácsadónk tehát 250 millió forintot bukott a tanácsa óta eltelt 9 hónap alatt. Ez éppen 220 millió forinttal több, mint amennyi pénze volt. A többi a háza, az autója és az uzsorahitel. Ma is szökésben van. Menekülnie kell. Nem Hawaii-n tengeti az életét koktélt kortyolva és remélhetőleg nem ad több tuti tanácsot. Ami viszont biztos, hogy ad majd helyette más. Hiszen sokan szeretnének Hawaii-n koktélozni. Óvatosan bánjon velük! Nekem a 9 hónapos cikksorozat végén csak ennyi a „tuti” tanácsom.