Erőre kaptak hazánkban a befektetési alapok

Stabilan jó első fél évet tudhatnak maguk mögött a hazai befektetési alapkezelők. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint a fél év eleji 2540 milliárd forintról a hatodik hónap végére 2823 milliárd forintra tornászták fel a kezelt vagyonukat.

Az első félévi több mint tizenegy százalékos ágazati növekedés megfelel ugyan az előző évi hasonló időszaknak, de az év kezdetén még nem voltak ennyire optimisták az alapkezelők. Farkas Miklós, a BAMOSZ munkatársa tavalyhoz képest abban látja az előző évi és az idei első félévi tendenciák közötti különbséget, hogy tavaly elsősorban az alternatív megoldások generáltak forgalmat, mint a garantált és a származtatott alapok. Idén ezek mellett megnőtt a kötvényalapok jelentősége, amelyek jóval a piaci átlag feletti, húszszázalékos tőkenövekményt értek el. Negatív jelenség, hogy elsősorban a külföldi hírek hatására csökkent az ingatlanalapok vonzereje, ezekből mintegy négyszázalékos tőkekivonás történt.

Sikeresnek ítélte cégük első féléves teljesítményét Dzsubák Attila is, az MKB Alapkezelő kereskedési igazgatója. Tavaly ősszel a bankvezetés elfogadott egy stratégiai tervet, amelyben az alapkezelő elé a piaci részesedés növelését tűzték ki célul. Ez teljesült, a kezelt vagyont 81 milliárd forintra tornászták fel, amivel majdnem elérték a háromszázalékos piaci részesedést. A vagyon nagyobb hányada, 48,3 milliárd forint a nyílt végű alapokban gyűlt össze, a fennmaradó rész a zárt végű alapokba folyt be. Sikeresnek bizonyult az áprilisban indított MKB Garantált Likviditási Alap, két hónap alatt 12 milliárdosra duzzadt.

Várakozásaikat meghaladó eredményeket értek el az IE Alapkezelőben is, tudtuk meg Nagy Zoltán vezérigazgatótól. Szerényebb növekedéssel számoltak a tavalyi év tapasztalatai alapján, de mégis a piaci átlagot meghaladó, 17 százalékos növekedést sikerült produkálni. Az alapok főleg június második felében tudtak jelentős friss pénzt bevonzani, amikor a bankoknál alábbhagytak a kiemelt kamatokat kínáló akciók. A részvényalapok a kedvező tőzsdei klíma ellenére sem mozgatták meg az emberek fantáziáját.

A K&H Alapkezelő a kezelt vagyonát az év első felében 444 milliárd forintról 488 milliárdra tudta növelni – mondta el Ziaja György kockázatkezelő. Ez nem egészen tízszázalékos növekedés, ami azonban elegendőnek bizonyult a 17,7 százalékos piaci részesedés alapján a második hely megtartására. (Az első 26 százalékkal az OTP alapkezelője.) A K&H alapkezelője az első fél évben nyolc új alapot indított, kettőt a futamidő lejárta miatt lezárt. A második félévben is bővítik a kínálatot, további hét-nyolc hozamvédett zárt végű és négy nyílt végű alapot terveznek létrehozni.

A Concorde Alapkezelő által kezelt vagyon az első félévben hetvenmilliárd forintról kilencvenmilliárd forintra emelkedett. A Concorde Alapkezelő a közeljövőben három új alap indítását tervezi, többek között egy olyan globális részvényalapét, amelybe a fundamentális elemzések alapján viszonylag kis társaságok papírjait fogják beválogatni.

Abszolút hozam

Az elmúlt napok részvénypiaci megingásainak kihasználására hozta létre az OTP Alapkezelő az OTP Abszolút Hozam Alapját, amelynek részvény kitettsége nulla és száz százalék között ingadozhat, alkalmazkodva a pillanatnyi helyzethez. Czachef Gábor, az alap menedzsere elmondta: már a múlt heti részvénypiaci áresés előtt minimálisra csökkentette az alap részvénypiaci kitettségét. Jelenleg azt vizsgálja, hogy mikor keletkezik jó beszállási pont újabb részvényvásárlásokra. Elképzelhető egy néhány százalékos felpattanás a tőzsdéken, de még várható utána egy további korrekció. Az abszolútban jelenleg mindössze tízszázalékos a részvények aránya.

Zelei Béla

Forrás: Magyar Hírlap – 2007. augusztus 2.