És mégis jön a tapír

A Fed láthatóan helyesen döntött szeptemberben, amikor nagy meglepetésre nem kezdte el csökkenteni a pénznyomtatás ütemét. Jól látták, hogy a költségvetési vita kapcsán még komoly bonyodalom lehet, amely akár recesszióba is sodorhatja a gazdaságot – valószínűleg az ebbéli félelem miatt vonakodtak kivezetni a stimulust. Félelmük valóra vált, s egyelőre nem tudjuk mikor, s hogyan ér véget a (gazdaság)politikai patthelyzet. Ha nagyon elhúzódik, akkor az USA recesszióba kerül, azonban ha viszonylag hamar megoldják, akkor elhárul minden akadály a Fed QE programjának kivezetése útjából. Így bár elsőre a részvénypiacok számára pozitívnak tûnhet majd HA sikerül megállapodni a költségvetésről, ám érdekesebb, hogy valószínűleg ezután gyorsan elő fognak kerülni ismét a találgatások a monetáris stimulus kivezetéséről – ez viszont inkább negatív lenne.

A Fed jól döntött, jól látta a veszélyt, de valószínűleg ha ez a veszély elhárul, akkor szép lassan megindul a szigorítás útján, ami kedvezőtlen lehet a kötvénybefektetéseknek, feltörekvő piacoknak, de kedvező a dollárnak. Amennyiben pedig igazam lesz, és a vártnál erősebben nő az USA, akkor akár már jövőre sem elképzelhetetlen kamatemelés az USA-ban.

Ha viszont nem lesz gyors megegyezés, akkor újra elõkerül a recesszió réme, ez pedig minden részvénypiacra negatívan hatna.

Forrás: zsiday.hu