És tudja, és tudja…

…és tudja. Magyarországon úgy tűnik, hogy az állam mindent tud. Sőt, mindent mindenkinél jobban tud. Tudja, hogy kinél van extraprofit, kinél kell támogatás, szektoradók helyett most már egyértelműen egyes cégekre szabott adók vannak – éppenhogy  csak nincsenek nevesítve a törvényben az adók viselői – és olyan szintű mikromenedzselés zajlik, ami jellemzően csak a szocialista országokban zajlott, ahol ez aztán egyre több haszontalan erőforrást kötött le. De legalább káros is volt.

Ne feledjük, hogy a szocializmus azért is bukott meg, mert az állam azt hitte, hogy nagy okosságában ki tudja találni mi kell a lakosságnak, hogyan kell intézni az ügyeket, minek mennyi a reális ára, mekkora lesz a kereslet, a kínálat – ahelyett, hogy piaci mechanizmusokat alkalmazott volna (lásd Tervhivatal, vagy Árhivatal*) . Egyszóval ki akarta kerülni az ármechanizmust. Nem engedte, hogy az árak a kereslet-kínálatnak megfelelően álljanak be, mert ő jobban tudta. Egyre inkább azt látjuk, hogy most is jobban tudja. Szinte minden nap van erre példa, a mai agymenés a következő:
www.agrarszektor.hu

Érdemes kiemelni: Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke szerint…A haszonbérleti díjak…az ország különböző pontjain igen nagy eltérést mutatnak, sok helyen irreálisan alacsony, máshol viszont a gazdálkodás jövedelmezőségét veszélyeztető mértékű a szerződésben kikötött díj. Turi-Kovács Béla az MTI-hez eljuttatott közleményében különösen ellentmondásosnak tartja, hogy a szerződések egy részében a termőföld aranykorona-értéke szabja meg a haszonbérleti díj mértékét. A terület alapú támogatásnak nincs köze az egyébként ma már irreális aranykorona-értékhez. ”

Tehát Turi-Kovács Béla majd jól megmondja, hogy mennyi lehet a haszonbérleti díj, mert nyilván jobban tudja, mint a sok tízezer gazdálkodó és sok százezer földtulajdonos, akik hatalmas mennyiségben kötöttek a múltban is földbérleti szerződéseket. Egyébként az ötlet puszta felmerülése is rámutat, hogy mi a baj Magyarországgal: a fejekben egyáltalán nem történt meg az átállás a kapitalizmusra, hanem még mindig a szocializmusban élünk, ahol a jó állambácsi megmondja hogy mi mennyit ér. Az ármechanizmusra pedig semmi szükség! Mi a következő? Megmondják mennyi lehet a lakások ára? Hiszen arra is pont ugyanígy igaz, hogy az ország különböző pontjain igen nagy eltérést mutatnak, sok helyen irreálisan alacsony, máshol viszont nagyon magas”. Vagy esetleg a munkabéreket is lehetne szakmánként egyenlősíteni az országban, hiszen van ahol túl alacsony, van ahol meg magas mondjuk egy titkárnő fizetése. Sőt, lehetne mindenkinek, minden szakmában ugyanannyi a bére is akár!

Amíg ezt a borzasztó paternalista-államszocialista gondolkodásmódot nem sikerül a fejekből kiirtani, addig nem, hogy közeledni nem fogunk Európához, hanem garantált lesz a lecsúszásunk…

*Egyébként jól jellemzi a létező szocializmus viszonyait, hogy az új gazdasági mechanizmus” egyik fő kidolgozója az Árhivatal elnöke, Csikós-Nagy Béla volt. Pont a rendszer gazdasági irányítói voltak azok ,akik legalább megértették, hogy reformra van szükség. Egyébként vele még gyerekkoromban az Árhivatalban találkoztam, és kiskoromban sokáig azt hittem, hogy NapBéla” a neve :)

Forrás: www.zsiday.hu