Esés

Elég csúnyán beestek ma a részvénypiacok mindenfelé, aminek sok oka van, de a legfontosabb a görög adósságátstruktúrálás kapcsán kialakult félelmek. A fő aggodalom egyelőre amiatt van, hogy nem lesz meg a 90%-nyi résztvevő az önkéntes cserében, de hamarosan rájönnek majd – mint arról pár napja írtam – hogy nem a 90, meg 75% a kérdéses, hanem a 66%, azaz, hogy egyáltalán érvényes lehet-e az önkéntes csere, van-e jogalapja a CAC-nak. Ez az igazi kérdés. Ha az nincs meg, akkor se CAC, se önkéntes csere, semmi nem lesz, hanem hard default. Habár szerintem ez sem lenne tragédia, de ijedséget igencsak ki tudna váltani, és gyors, mély esésekhez vezethetne. Remélem a görögök folyamatosan járják körbe a tulajdonosokat, és elég sokat tudnak meggyőzni, hogy legalább a kétharmad meglegyen. Az azért egyelőre nem túl megnyugtató, hogy csak 20%-ról tudunk, aki biztos részt vesz benne:
https://www.bloomberg.com/news/2012-03-05/twelve-banks-commit-to-greek-debt-swap-plan-as-deadline-for-approval-looms.html

The 12 members of the creditors’ steering committee that said yesterday they would join in the exchange have debt with a face value of at least 40 billion euros ($53 billion), compared with the 206 billion euros of Greek bonds in private hands, according to data compiled by Bloomberg from company reports. “

Szóval azt mondom, hogy még a 66%-nak is nagyon nagyon kell örülni+az utána jövő CAC-os kényszerítésnek. A nagy baj a 66% alatti arány lenne  – az káoszhoz vezethet. Egyelőre azt gondolom, hogy lehet egy mélyebb/hosszabb részvénypiaci korrekció, de ez nagyban függ a görög játszma kimenetelétől. Kétharmad alatt baj van, felette kezelhető a helyzet.

***

Magyarország téma. Miközben a költségvetési megszorítások folyamatosak, láthatóan van még elszórható pénz , nem is kevés, akkora összegekkel dobálóznak, ami már nemzetgazdasági szinten is hatalmas változásokat idézhet(ne) elő:
https://www.portfolio.hu/vallalatok/kkv/ki_kapott_mfb-hitelt.163919.html

Az adatközlésből kiderül: az állami bank 34 milliárdos hitelkeret-szerződést kötött a Közgéppel. Emellett a ma már felszámolás alatt álló Hérosz Zrt. 3,8 milliárd forintos, a Duna Aszfalt Kft. 5 milliárd forintos hitelt kapott. …Az Orbán-kormány felállása óta a Közgép vezette konzorciumok több mint 200 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzési tendereket, írta a Magyar Narancs korábban a közbeszerzési értesítőkben megjelent adatsorokat összesítve. Az összeg nemcsak összegszerűen, de arányaiban is jelentős, mivel tavaly összesen 680,5 milliárd forint összegben folytattak le érvényes közbeszerzési eljárást a központi költségvetés alá rendelt intézmények, helyi önkormányzatok, illetve közjogi szervek. ”

Szuper.Biztos nem volt jobb helye ezeknek a pénzeknek.

Forrás: zsiday.hu