Esős idő várható

Mi kell a tőzsdei áremelkedéshez? Pénz (=likviditás, alacsony kamatok) és (profit)növekedés, vagy ez utóbbinak az ígérete/reménye. Az elmúlt évben mindkét tekintetben kiváló helyzet uralkodott, s ennek köszönhetően a részvényárfolyamok igen komolyan emelkedtek a fejlett világban (a fejlődők más utat jártak be, a növekedés egyre gyatrább volt, és likviditás sem volt annyira bőséggel). Az amerikai tőzsde új mindenkori csúcsokon van, de Európában is 20-30-50%-kal vagyunk feljebb, mint egy éve.

Ugyanakkor a fenti két tényező egyikében változás várható/látható. A növekedés kezd önfenntartó lenni, aminek köszönhetően a fő pénznyomtató amerikai jegybank le fogja építeni a hírhedett QE-programot, és valószínűleg kamatemelés irányába fog elmozdulni valamikor a következő 12 hónapban. Mivel a növekedés ennek ellenére fennmarad világszerte, így a tőzsdei bika másik lába fennmarad, ám a korlátlan likviditásnak vége fog szakadni. Tekintve, hogy egy éve nem volt jelentősebb korrekció a tőzsdéken, a hangulat kissé túlfokozott, így könnyen jöhet egy kijózanodás. Úgy vélem, hogy mivel a növekedés fennmarad, s a reálkamatok még sokáig negatívak maradnak, ez nem fogja megtörni az általános emelkedő trendet, de könnyen kialakulhat több hétig vagy akár hónapig tartó konszolidáció is.

A hangulat javulására jó példa a hazai kisebb részvényekben történő bonanza, ennek legjobb példái az áramszolgáltatók, amelyek hetek alatt majdnem dupláztak, de az elmúlt 1-2 hónapban több small/midcap is 20-30%-ot emelkedett. Ennek következtében a kisebb részvényeket mutató BUMIX index majd kétéves csúcsra száguldott (ebben persze tetemes hatása volt az EGIS felvásárlásának is). A BUMIX szárnyalása jelzi egyrészt az optimistábbá váló hangulatot, tehát figyelemre intő jel, ám azt gondolom hogy paradox módon egyben azt is mutatja, hogy 4-éves szenvedés/lecsorgás után megfordult a trend: a kispapírok tartósan emelkedő pályára kerültek. Jó ideje reménykedtem ebben, s immáron – úgy tűnik – valósággá is válik a kicsik jó teljesítménye.

Rövidebb távon tehát világszerte jöhet egy korrekciós/konszolidációs fázis a részvényekben, ám hosszabb távon – különösen a még mindig nagyon olcsó európai részvénypiacokon (és ennek egyik legolcsóbb képviselője a BUMIX) tovább folyhat majd az emelkedés.

Ami a részvényeknek rossz hír, az a dollárnak jó, a feltörekvő devizáknak pedig rossz. Nem véletlen, hogy miután a Fed két vesszőt máshova rakott a közleményében, s kicsikét optimistább hangot ütött meg, máris megugrottak a kötvényhozamok, felrobbant a dollár, és lejtőre kerültek a feltörekvő devizák. Úgy vélem továbbra is, hogy a pénznyomtatás kivezetése és a potenciális kamatemelés(ek)ről szóló diskurzus fogják a következő hónapokat jellemezni a tőkepiacokon, s ez nem fog jót tenni például a forintnak sem. Forrás: zsiday.hu