Észt tervek

Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és év végére komplett államreformról szóló csomagot tesznek le az asztalra, a fő cél (még) kisebbé és hatékonyabbá tenni az államot.

Gondoljuk át e-Észtországot: mi lenne, ha a közszolgáltatásokra is olyan pontozási rendszert vezetnénk be, mint amilyen az Uber-sofőrökre van? Ha hülyeség, mondjatok jobb ötletet! – Taavi Rõivas volt észt miniszterelnök e-Észtország megújításáról.

Tallinn–Helsinki vasúti alagút a tenger alatt: a magánszektort mindenképpen erősen bele kell vonni, mert növelné a projekt hatékonyságát. 108 km-rel a világ leghosszabb tengeri alagútja lenne kb. 16 milliárd eurós (!) költséggel, a 30 perces menetidő akár napi ingázást is lehetővé tenne a két főváros között, gyakorlatilag egyesítené a két várost.

Tallinn főterén a legdrágább korsó sör ára elérte a 8 eurót. Nem csak bér-, de árkonvergencia is van észt–finn relációban, már vonatösszeköttetés nélkül is. (A legdrágább sört eddig Helsinkiben ittam, 12 volt egy 0,33-as kisszériás IPA, igaz, felkapott tetőteraszon.)

Forrás: yle.fi

Forrás: yle.fi

Forrás: Vakmajom a Facebookon