Euribor

Ez a sztori a piacokon. Az európai kamatpálya emelkedőben van, és jelenleg ez tűnik a fő hatásnak. Az euró emiatt mind a jennel, mind a dollárral szemben igen erős, több hónapos csúcs közelében van, erősödik. Ugyanez természetesen már kevésbé jó hír a tőzsdéiknek, különösen a perifériának, amit ez erősen sújt, nem véletlen hogy az Eurostoxx igen gyengécske – az S&P-hez képest például.
Úgy tűnik, a legtöbb hatás jelenleg az arab olajparától és az erre adott jegybanki válaszoktól függ. Az olajáremelkedés a növekedésnek sem fog jót tenni: Dr. Economy, a réz árfolyama sem véletlen zuhant be 2-3 hónapos minimumra.

Összefoglalva: az olajáremelkedés egyszerre lassít és inflációt generál, erre lépnek a jegybankok (EKB: emelés, Fed: aggódás, nem emelés), és ebből következik a többi termék mozgása. A környezet egyelőre növekedés + infláció, de ha nagyon elszáll az olajár, akkor stagflációs jelleget vehet fel. Ilyen helyzetben a részvény- és kötvényárak nem szoktak emelkedni, nem is lenne rá sok okuk.