Euró retró

2003-ban, egyetemista társaimmal fogadásokat kötöttünk arra, hogy mi lesz előbb Magyarországon, euró vagy 4-es metró. Mindkettőt nagyon ígérgették a politikusok, de végül egy évtizeden belül egyikből sem lett semmi.

Ma a kezembe akadt egy 2004. szeptemberi újságcikk. Ezt olvasva felmerülhet bennünk a kérdés, vajon jelenleg milyen folyamatokat várunk teljes meggyőződéssel, amelyek sosem fognak elérkezni? Az alábbi írás az AsztalLap, a Mensa HungarIQa Egyesület havilapjában Kovács János cikkének bevezetője:

EURÓ: nyereség vagy veszteség?

Magyarország Európai Uniós csatlakozásával elkötelezte magát arra, hogy belép az Európai Monetáris Unióba (EMU), így a forint helyett bevezeti az eurót. Erre várhatóan a 2010 körüli években kerül sor. Ez – figyelembe véve az ERM II-be való belépést (ez két évvel az EMU-ba való belépést előzi meg) – azt jelenti, hogy a 2006-2009 közötti években véglegesen meghatározásra kerül a forint euróhoz viszonyított árfolyama.”

De hasonló módon idézhetném a soha el nem érkezett IMF megállapodásunk kapcsán a napi.hu 2011. november 19-i cikkét, amely szerint Matolcsy György miniszterként az alábbit nyilatkozta:

„Az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (…), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel. Ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején, és amely már nem éri kiszolgáltatott helyzetben az országot.”

A fenti sorokon manapság sokan kacaghatnak. De akkoriban ezt a témát annyira komolyan vették a befektetők, hogy a nyomán jelentősen javult az ország megítélése és finanszírozása. Hasonlóan ahhoz, ahogy most Argentínának is sokan elhiszik, hogy az IMF-fel tartósan együtt tud működni.