Európa gazdasági kilátásai kedvezőtlenek, de kinek jelent ez újdonságot?

Ahhoz, hogy az ember hosszútávon sikeres legyen a befektetéseivel, legalább második szintű gondolkodásra van szüksége. Azzal önmagában nehéz pénzt keresni, ha tudjuk, hogy Európa komoly gazdasági problémákkal küzd, a periférián valószínűleg évekig alig lesz növekedés (jó esetben). Vagy azzal, ha tudjuk, hogy az Apple jó vállalat, termékeiért megőrülnek az emberek. A jó teljesítmény eléréséhez azt is tudni kell, hogy mindezen információkból, amivel rendelkezünk, mennyi van már beárazva. Nem az a kérdés, melyik a legszebb hölgy a szépségkirálynő-választáson, hanem hogy kire fognak sokan szavazni az esélytelenek közül.

Az elmúlt negyedévek volatilis piacait követően nem árt egy picit távolról ránézni a részvényindexekre, mit is tartalmazhatnak mostanra az árak. Erre kiváló eszköz a Shiller-P/E mutató, amely a mostani árakat az elmúlt tíz év inflációval korrigált átlagos nyereségével veti össze. Előnye, hogy simítja a profitmargin ingadozását, így sokkal reálisabb képet mutat ahhoz képest, mintha csak egy kiugróan jó, vagy rossz év után megnéznék arra vetítve az egyszerű P/E rátát. Az alábbi ábra mutatja a világ főbb részvénypiacainak Shiller-P/E alapú árazását, illetve annak változását egy év alatt:

shiller_pe_regionalis
Forrás: Bloomberg, Morgan Stanley, Concorde Alapkezelő

A grafikonról leolvasható, hogy az elmúlt egy év alatt szinte mindenhol csökkent az részvények értékeltsége az oldalazó/eső árak és a kedvező profitok hatására. Legdrágábbnak az amerikai részvények tűnnek, amelyek saját múltjukhoz képest sem nevezhetőek olcsónak (az elmúlt 130 év átlagos Shiller-P/E rátája 16,4 volt). Az európai értékeltség jócskán lemarad az amerikaitól, különösen, ha nem Németországra koncentrálunk. Itt visszaköszön a nagy nemzetközi intézményi befektetők pozícionáltsága, akik alulsúlyozzák Európát és felülsúlyozzák Amerikát, a gazdasági problémák miatt rövidtávra érthető okokból.

Európa perifériájára tekintve már egészen alacsony értékeltségekkel találkozhatunk. Az olasz és spanyol 6-os körüli Shiller-P/E szintet az USA-ban utoljára a ’80-as évek elején lehetett látni, amikor azonban a magas infláció miatt 14 százalék körül alakult a tíz éves állampapír hozama, komoly alternatívát jelentve a részvényeknek. Ezen árazás szignifikáns valószínűségű euró-szétesésre utal. A BUX-index mutatója 7,5 körül tartózkodik, ami hosszútávon vonzó értékeltségre utal, figyelembe véve a spanyolokéhoz képest könnyebben megoldható magyar gazdasági problémákat.