Európa visszakerült a befektetők térképére

Hét hónap a fundamentumok tekintetében nem nagy idő, komoly változások nem tudnak történni ez alatt. Percepció szempontjából azonban hatalmas lehet. Tavaly május végén írtam egy rövid cikket arról, hogy mekkora utálat övezte akkoriban az európai részvényeket. Nem tudtam, mit fog hozni a jövő, de az látszott, hogy az árazás történelmileg is alacsony szintekre érkezett és nagyon pesszimista volt a hangulat.

Mára sok minden megváltozott. Az Euro Stoxx 50 index harminc százalékot emelkedett, 25 százalékkal felülteljesítve az S&P500-at euróban számítva. Míg a befektetők akkor egyértelműen Amerikát preferálták, mára nem ez a helyzet (Merrill Lynch intézményi portfóliókezelők körében végzett globális felmérése szerint akkor a befektetők nettó 30-40 százaléka súlyozta alul Európát és felül Amerikát, ma már relatíve inkább Európára fogadnak). Egyre több piaci stratéga meri kijelenteni, hogy most Európában érdemes kockázatot vállalni.

eurostoxx vs sp500

forrás: Bloomberg

Hogyan jutottunk el idáig? Kulcsszerepe volt ebben Mario Draghi júliusi beszédének: Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro,” majd hozzátette: believe me, it will be enough.” Ezzel a kijelentéssel jelentősen lecsökkentette a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztének valószínűségét. Fontos szerepe lehet annak is, hogy ma sokkal pozitívabban ítélik meg Kína helyzetét a befektetők, mint tavaly év közepén. A kínai keresletnek pedig rendkívül fontos szerepe van a német export számára. És ha már nem kell rettegni a globális recessziótól, akkor dolgozik a nulla kamat politika, amely folyamatosan tereli a befektetőket a kockázatosabb befektetések és így a részvények felé, miután az európai kötvényekkel elérhető hozamok jelentősen lecsökkentek. Nem utolsó sorban az is hozzájárulhat Európa mostani kedveltségéhez, hogy a befektetők fő félelme ma Amerikához, az adósságplafon eltörléséhez kapcsolódik. Rövid távon most sokkal kézzel foghatóbbak az amerikai kockázatok.

eredmeny_varakozasok

 

Forrás: Bloomberg

Mindezen pozitív változások ellenére a fundamentális helyzet továbbra is rossz Európában. A régió recesszió közelében lavíroz, az európai beszerzési menedzser indexek nem utalnak a helyzet érdemi javulására. A vállalati profitvárakozások tavaly május óta csak tovább estek, ahogy azt a fenti ábra mutatja. Ez azt jelenti, hogy az emelkedés hátterében csak értékeltség-növekedés áll. Közben az adósságválság megoldódásában nem jutottunk előrébb. Miután nincs gazdasági növekedés, a periféria államadóssága egyre aggasztóbb szintekre ér. A magas adósság pedig gátolja a növekedést. Borzasztóan nehéz ebből kitörni. Továbbra is kérdéses, hogy van-e visszaút például a spanyol adóssághelyzetből, és ha lenne is visszaút, kibírja-e azt a társadalom? Közben az európai félelmek megnyugvása erősítőleg hat az euróra, amely tavaly május óta mintegy nyolc százalékot erősödött a dollárral szemben, és több mint húsz (!) százalékot a japán jennel szemben. Sokkal nehezebb lesz így versenyeznie a Volkswagennek a Toyotával szembe!

eurjpy
forrás: Bloomberg

 

Ma számomra nehezebb véleményt alkotni az európai részvényekről. Magánszemélyként örülök, hogy ma kevesebben félnek az eurózóna szétesésétől, de értékszemléletű befektetőként aggasztó, ha a vélt kockázatok kiárazódnak. K. Warsh bölcs mondása szerint „risks are highest in the economy when measures of risk are lowest”. Valószínűleg hosszú távra még mindig olcsó Európa, de kockázat-hozam szempontjából sokat veszített relatív vonzóságából az elmúlt hét hónap folyamán.