Európai bankok

Írtam már januárban az európai bankokról, azóta vagy 20%-kal vannak feljebb, de még mindig úgy látom, hogy komoly árfolyam növekedési potenciál lehet bennük.

Az európai bankszektor kapitalizációja 300-350 milliárd euró körül van, és jellemzően a könyv szerinti érték 0,4-0,8-szeresén forognak, azaz a piac véleménye szerint vagy jelentős hitelezési veszteségeik lesznek a következő években, vagy pedig eleve nem mondanak igazat a saját tőkéjükkel kapcsolatban. Habár mindkettő igaz lehet, számomra egészen más érdekességet rejtenek a bankok. Az ECB 3-éves hitelének (LTRO) kiosztása jelentősen megváltoztatta számos bank jövedelmezőségét. Hiszen mit tudtak csinálni a bankok a kapott 1%-os pénzzel? Bármit. Vehettek belőle 2-7% között állampapírt, visszavehették saját kötvényeiket (nyereséggel!), ahogy nemrég az Erste és az Unicredit is megtette, vagy vehettek belőle más eszközöket is. Mindegy, hogy saját 5-10%-os hozamú kötvényeiket vették vissza, vagy állampapírt vettek, annyi bizonyos, hogyha egy egész kicsit is értelmesen csinálták a dolgaikat, akkor az 1%-os hitelből annál jóval magasabb hozamú értékpapírokat vásároltak – a hozamkülönbséget pedig megnyerik. Ezért is különösen érdekes az ECB programja, mivel – ellentétben a Fed vagy a BoE pénznyomtatásával, nem csak az állampapírok hozamát nyomja le, hanem ezt úgy teszi meg, hogy közben a nyereség egy része a bankokhoz jut, feltőkésítve azokat.

Az ECB az LTRO keretében 1000 milliárd eurót osztott ki a bankoknak. Amennyiben ennek egy része csak óvatossági okok miatt is lett felvéve, és esetleg rövidlejáratú betétként visszakerült a jegybankhoz, valószínûleg azért több, mint a felét a fent leírt carry-trade-re használták ki a bankok. Az 1%-os hitel, és a befektetési hozam (minimum 3-4-5%) különbsége a bankrendszer nyeresége. Ráadásul ha saját kötvényeiket veszik vissza vagy állampapírokat vásároltak, akkor kockázat nélkül keresik a pénzt – méghozzá nem is keveset. Ha óvatosan azt feltételezzük, hogy 600-700 miliárdon keresnek éves 3%-ot, akkor ez azt jelenti, hogy éves 20 milliárd euró nyereség hullik az ölükbe, ami gigantikus összeg – és nagyon gondolkodni és kockázatot vállalni sem kell hozzá. Ez éves 3-4-5%ponttal dobja meg sajáttőke-arányos nyereségüket, és ha nem lesznek nagy hitelezési veszteségeik, akkor pusztán ennek révén simán nyereségesek maradhatnak.

Mit jelent mindez? Ha nincs európai adósságválság és mély recesszió, akkor az európai bankok nyereségesek maradhatnak, sőt akár meglepően magas nyereséget (és osztalékot!) produkálhatnak befektetőiknek. Mivel mélyen könyv szerinti értékük alatt vannak, így még a jelenlegi árfolyaomkról sem lenne meglepő ha duplázódnának. Természetesen kockázatok vannak – de a potenciális hozam is ennek megfelelő.

Forrás: zsiday.hu