okt.
6
2016

Ez már a hozamemelkedés?

Van, hogy az ember valamire nagyon ráfókuszál és már a szétszórt gyerekruha elrendeződésében is annak a megerősítését látja, amit a piacoktól vár. Hogy aztán végül gyakran csalódottan zárja a pozícióját – a műtét sikerült, úgyhogy csak a beteg hibázhatott.
Mi az utóbbi időben a hozamemelkedéssel foglalkozunk elég sokat. Ez az értékalapú befektetési stratégiánkból szinte egyenesen következik, hiszen kevés nagyobb lufit látni jelenleg a világban, mint amit a fejlett kötvénypiacokra fújtak a jegybankok. Ami – ha az a szintén sokat hangoztatott sejtésünk beigazolódik, hogy ebből már nekik is elegük van – nagyot szólhat majd, amikor leereszt.
Ez utóbbi várakozásunkat elég jól illusztrálja a lenti ábra a Merrill Lynch globális alapkezelői felméréséből. Az elmúlt években a piacok erősen a ZIRP (nulla kamatkörnyezet politika) irányába tolódtak, lesz miből leépíteni, ha a dogma borulni kezd.
Úgyhogy nem csoda, hogy keressük a lehetőséget, mikor lehetne erre a vonatra a legjobban felszállni. És mivel a hozamgrafikonokon emelkedés nincs (vagy legalábbis nagyon ügyesen kell instrumentumot és időtávot választani hozzá…), ezért kénytelenek vagyunk máshol kutatni a jelei után.

Német (kék) és amerikai 10 éves hozam

Német (kék) és amerikai 10 éves hozam

Márpedig ezekben a napokban feltűnően sok, eddig erős instrumentum gyengült el egyszerre, amelyek korábbi erejét az alacsony hozamkörnyezetre lehetett ráhúzni. Itt van például az európai ingatlanpiac, amelyről sok grafikont mutathatnánk, de legyen elég most a Deutsche Wohnen ingatlanfejlesztő és üzemeltetőé. Változóban az irány, úgy tűnik.

Deutsche Wohnen (forrás: Reuters)

Deutsche Wohnen (Forrás: Reuters)

Azt már talán fölöslegesen is írom le, hogy mennyire függ a hozamkörnyezettől az ingatlanpiac (is): minél alacsonyabb a kötvényeken elérhető hozam, annál drágábban éri meg ingatlant venni/építeni, hiszen még úgy is magasabb a megtérülés. Amíg a már említett lufi ki nem durran.

Egy másik, nagyon karakterisztikus instrumentum, amit a hozamemelkedés bánt, az az arany. Egy kicsit bezavar a képbe ugyan, hogy az arany inkább a reálkamattal korrelál, mivel ha a hozamemelkedés inflációs várakozás emelkedéssel is jár (tehát a reálkamat nem változik), akkor az az aranyat nem bántja. A zuhanó arany árfolyam alapján most inkább reálkamat emelkedést vár a piac.  Még jobban látszik a status quo borulása az aranypiaci fejleményekre nagyobb volatilitással „játszó” aranybányák esetén, hiszen itt az arany ára nem csupán „az arany ára”, hanem extrém esetben akár a túlélésük záloga is.

Arany (lila) és aranybánya ETF teljesítménye (forrás: Reuters)

Arany (lila) és aranybánya ETF teljesítménye (Forrás: Reuters)

A hozamemelkedés következő logikai lépcsője a dollárerősödés, hiszen egy komolyabb paradigmaváltás előbb az Egyesült Államokban csapódhat le érezhető kamatemelések formájában – az EKB számára még a „tapering” szakasz is hátra van. Nos, a dollárerősödés szintén nem látszik egy euró/dollár grafikonon…, azonban a fejlődő piaci devizákkal szemben már inkább. Mondhatjuk úgy is, hogy ami az aranybánya az aranynak, az jelenleg a török líra a dollárerősödésnek. Törökország a puccs (és pláne a puccs-megtorlás és Putyin közeledés) óta egyre inkább politikai veszélyforrásnak tekintett ország, amit a dollárerősödés különösen bánthat. Ilyen felfokozott hangulatban aztán rendesen előre is szaladt a piac: ha máshol nincs is dollárerősödés, itt annál inkább.

Török líra/dollár (forrás: Reuters)

Török líra/dollár (Forrás: Reuters)

Összességében tehát elmondhatjuk, a piac is egyre markánsabban kezd foglalkozni azzal, amit itt, az Alapblogon már nagyon várunk: a hozamemelkedéssel. Legyen igazu(n)k!