Ez nem 2008, sokkal inkább 2011

Beerősödött a recessziós para, és ma az amerikai nyitásban különösen a kötvénypiacon volt elképesztő agyeldobás, de a részvényekben is jól megijedtek. Azt gondolom ugyanakkor, hogy szó sincs arról, hogy a 2008-ashoz hasonló események köszöntsenek be, a jelenlegi helyzet ugyanis sokkal inkább hasonlít 2011-hez.

Akkor is az volt a helyzet, hogy míg az USA-ban stabilan ment előre a gazdaság, addig Európa recesszióba esett, és az efeletti aggodalom számos kockázatos eszköz árát magával rántotta. Később persze kiderült, hogy az európai recesszió ellenére sem lassult számottevően az amerikai gazdaság. Most a helyzet annyiban más, hogy szerintem Európában sem lesz vagy csak igen rövid életű lehet a recesszió, és 2015-től ismét növekedés, USA-ban pedig komoly növekedés lehet.

Az európai növekedés lassulását számos egyszeri tényező váltotta ki:a korábbi megszorítások áthúzódó hatása, az ECB stressztesztjei miatti hitel-összehúzódás, a feltörekvő piacokról és Kínából érkező lassulás. A megszorítások politikájának azonban jól láthatóan vége (bármennyire is nem tetszik ez a németeknek, FR-SP-IT nyomásra még költségvetési lazítás is lehet!); a stressztesztes balhé október végével lezárul; miközben az euró gyengülése és az olajárak esése komoly ösztönzést ad az európai gazdaságnak. Európába tehát vissza fog térni a növekedés. USA-ban a fellendülés – hála az extrém monetáris stimulusnak – önfenntartó, ráadásul a korábbi fiskális megszorítások itt is véget érnek. Az olajáresés szintén nagy plusz, ami ellensúlyozza a feltörekvő országok lassulását és a dollár erősödését. Lesz tehát növekedés, és dollárban lesz kamatemelés is – tehát a dollárbika folytatódhat 2015-ben.

A recessziós para tehát véleményem szerint erősen túl van méretezve, és ebből számomra az következik, hogy ezt a pánikot – amely azonban a negyedik negyedévben simán kitarthat – részvények (CEE, Kína, Európa) vásárlására, és kötvények shortolására (főleg USA) kell majd kihasználni. A pontos időzítés persze kérdéses, de alapvetően érdemes lehet kockázatos eszközökben nézelődni. Azt is gondolom, hogy – eltérően az eddigiektől – nem V-alakú felpattanás lesz a piacokon, hanem lassabb, nehézkes mélypont építése, amely jó néhány héten át eltarthat.

***

A másik nagy érdekesség (számomra) jelenleg a kínai bankok árazása. Mindenki biztos benne, hogy Kínában hitelbuborék van, ami kipukkanóban, és ha rájuk szakadnak a rossz hitelek, akkor ez el fogja sodorni a kínai bankrendszert. Ezért aztán 4-5-ös P/E-vel, 1-es P/BV alatt, tehát hallatlanul olcsó árszinten vannak ezek a bankok. Valószínűleg ez lenne az első bankválság a világtörténelemben, amit így előre látott és beárazott a piac :)

Természetesen magam is hajlok  a populáris (fenti) magyarázatra és el tudom képzelni, hogy sokat esnek még innen is ezek a bankok (mert az államnak kell majd belépni, és ezzel kihígít mindenkit), de mi van ha mégsem? A 80-as évek közepén/végén mindenki meg volt arról győződve, hogy az USA-ban hitelboom alakult ki, amely nagyon csúnya véget fog érni. Igazuk lett egyébként, csak 20 évet kellett várniuk. Lehet, hogy Kínában is hasonló a helyzet. Mi van, ha még jó pár éven át fennmarad a statusquo, a bankjaik termelik a 20%-os ROE-t, fizetik az osztalékot, és nőnek szépen éves 10%-kal? Akkor bizony ezek a bankrészvények 2-3-4-szerezni fognak a következõ években.

Jó lenne tudni persze az esélyeket, de ha 50%, hogy bekövetkezik a konszenzus, jön a kínai hard-landing, és 80-90%-ot lehet még innen is bukni kínai bankrészvényekkel, de 50% annak is az esélye, hogy tripláznak, akkor az várható értékben nem is olyan rossz lehetőség. Csak a pozícióméretezést kell jól eltalálni, és imádkozni, hogy a jó 50% jöjjön be…

 

Forrás: www.zsiday.hu