Ezek most tényleg bedőlnek?

Úgy tűnik, hogy görög barátaink belelavírozták magukat a teljes bedőlésbe. Varufakisz, a pénzügyminiszter most már adósságleírást és átstrukturálást akar, valószínűleg ő is Charlie Firpo kedvenc mondását tartja mindenek felett: “Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!”. Nagy kérdés, hogy megadja-e ezt neki az EU. Ha igen, akkor jönnek a portugálok, spanyolok, stb. is könnyítésért, ha viszont nem, akkor hatalmas összeget bukhat az EU és félhetnek egy újabb recessziós hullámtól is. Kétesélyes tehát, hogy ki nyeri  a blöffversenyt.

Gondoljuk végig, hogy mi fog történni, ha a két fél addig lavíroz, hogy végül csődhelyzet áll elő. Ebben az esetben a görög állam nem fizeti vissza valamelyik hitelét, ami miatt az EKB kénytelen lesz elzárni az ELA-keretet (ezen keresztül kap a görög bankrendszer eurót a folyamatosan az országból kimenekített pénzek helyébe). A kritikus pont pedig éppen ez. Az EKB ezzel tartotta életben eddig a görögöket, enélkül egy hét alatt bedőlt volna a teljes bankrendszer, így az EKB a felelős egyébként azért, hogy a görögök idáig emelhették a tétet. Ha nem emelik tovább az ELA-keretet, akkor „elfogy” az euró Görögországban és a bankok nem tudják teljesíteni a kifizetéseket. Ekkor teljesen egyértelműen tőkekorlátozásokat kell bevezetni, esetleg hosszabb banki szünetet, zárva tartást, és a görög állam sem fogja egyéb kötelezettségeit teljesíteni tudni, legalábbis euróban nem. Nyilvánvalóan azonban valamit tenniük kell, így feltehetően kénytelenek lesznek az alkalmazottakat (tanárok, orvosok, katonák, rendőrök, stb.) valahogy kifizetni, feltehetően valamiféle tartozáselismerő nyilatkozatokkal, papírokkal, alternatív fizetőeszközzel. Mindegy, hogy ez milyen formában nyilvánul pontosan meg, de nagy valószínűséggel ez egy párhuzamos fizetőeszközzé válik (nevezzük csak egyszerűen drachmának). Tehát jó eséllyel két fizetőeszköz lesz a görögöknél akár jó ideig is: euró és a másik csoda, legyen drachma.

A másik kérdés, hogy milyen hatással járna ez Európára? Európa bebukná a görögöknek adott hiteleket plusz az ELA-t is, ami együttesen már vagy 300 milliárd euró. Ráadásul valószínűleg az EKB-t is újra kellene tőkésíteni. Komolyabb reálgazdasági hatása azonban valószínűleg nem lenne a folyamatnak. Tehát fő hatásában egy pánik lenne, azonban nem hiszem, hogy ez tartósan és negatívan befolyásolná az európai fellendülést. Ugyanakkor a görögöknél a drachma egyértelműen súlyosan leértékelődne az euróval szemben, és Görögország GDP tekintetében lecsúszna arra a szintre, ahova hozzáállása, teljesítménye alapján tartozik egyébként is, a Balkánra…

Azért remélem még két hétig kibírják, mert személyesen, a helyszínen szándékozom kivizsgálni a helyzetet :)