Ezek után ki vesz még magyar részvényt?

A magyar kormány a hét elején újabb megszorításokat jelentett be, ezek pedig érzékenyen érintik a hazai tőzsdei cégeket. Az árfolyamok elmúlt napokban látható elmozdulásaiból egyértelműen leolvasható a befektetők értékítélete, a Magyar Telekom új történelmi mélypontra zuhant, de az OTP és az adóemelésekkel kevésbé érintett gyógyszercégek árfolyama is esett. Profi befektetőket kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük most a magyar részvényekről.

Elek Péter – Dialóg Befektetési Alapkezelő, portfóliómenedzser
Meglepő volt a kormány tegnapi bejelentése, nem számítottunk arra, hogy ennyire drasztikus lépést kell megtenni a költségvetés konszolidálására. Az látszik, hogy a döntéshozók semmiféle hatástanulmányt nem készítettek például azzal kapcsolatban, hogy a vállalatok és a lakosság milyen mértékben kerülheti majd ki a tranzakciós adót és szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy az adóemelések után a tervezett bevételek befolynak-e a költségvetésbe. A legnagyobb probléma pedig az, hogy az adók emelése finoman szólva sem javítja Magyarország növekedési kilátásait.
A hazai tőzsdei cégek szempontjából egyértelműen negatív az adók emelése, első ránézésre a Magyar Telekom eredményét ronthatja a legnagyobb mértékben a korábban bevezetett adók emelése. Az OTP-nek nagy szerencséje, hogy profitjának egyre nagyobb hányada külföldről érkezik, és itt jegyezném meg, hogy néhány éve nem gondoltuk volna, hogy az orosz vagy akár az ukrán operáció biztonsági szintje jóval magasabb, mint a magyaré. A Mol esetében nem könnyű kalkulálni a bányajáradék emelkedésének hatásával, inkább az a negatívum, hogy nem egyszerű egy olyan vállalat értékelése, amelynek a működésébe bizonyos időközönként ad-hoc módon belenyúlnak.

Szerintem egyre kevesebben vannak, akik szívesen tartanak magyar részvényt, nekünk nincs is hazai részvény a portfóliónkban. Egyébként ez egy nemzetközi tendencia része, az látszik, hogy a tőke a fejlődő részvénypiacokról a fejlett részvénypiacok felé áramlik, a befektetők pozícionáltságát jól mutatja, hogy az emerging market piacokra kiírt put opciók száma soha korábban nem volt olyan magas, mint most. Magyarország pont abba a csoportba tartozik, amit mostanában kevésbé preferálnak a befektetők, ehhez jönnek még egyedi céges kockázatok. Kiszámíthatóság és nyugalom kellene ahhoz, hogy a külföldi befektetők visszatérjenek a magyar részvénypiacra, mert hiába tudjuk, hogy az OTP rendkívül jó likviditási és tőkehelyzettel jellemezhető pénzintézet, vagy hogy a Mol-nál ott van a kurdisztáni sztori, amíg kiszámíthatatlan a hazai helyzet, addig a befektetők távol maradnak.

Cser Tamás – Concorde Alapkezelő, portfóliómenedzser
Azt gondolom, hogy a tegnapi kormányzati bejelentések ellenére sem változott a hosszú távú kép. A magyar piac továbbra is jelentősen alulértékelt, és ahhoz, hogy továbbra is ilyen olcsó maradjon, az kell, hogy időről időre negatív hírekkel szembesüljenek a befektetők. Ebből tegnap kaptunk egy adagot, ami ráadásul váratlan volt, ez rövid távon nyilván hatni fog, így a hazai részvények alulértékeltsége a közeljövőben nehezen csökkenhet. A kérdés azonban az, hogy jövőre vagy az azt követő években is számíthatunk-e hasonló csomagokra, mert amennyiben az európai és azon belül a magyar gazdaság növekedésnek indul, akkor már nem lesz szükség költségvetési kiigazításra és elindulhat a hazai részvénypiac alulárazottságának csökkenése.
A legvonzóbb részvényeknek továbbra is a gyógyszercégeket tartom Magyarországon. Ezen vállalatok az előző megszorításban sem részesültek, ez pedig arra utal, hogy a kormány is úgy látja, hogy a szektor jelentős hozzáadott értéket állít elő Magyarországon. Továbbra is a Richtert és az Egist választjuk, amikor értéket keresünk a hazai részvénypiacon, ezeket a papírokat súlyozzuk felül a portfóliókban. Az OTP részvényekben rövid távon nem látunk nagy potenciált, részben azért, mert a tegnap bejelentett intézkedések az OTP-t is sújtják, másrészt a társaság részvényei az elmúlt egy év folyamán nagyon jól teljesítettek. Így jelenleg óvatosabb lennék az OTP-vel kapcsolatban, de hosszú távon alulértékeltnek tartom a bank papírjait.

Nagy Péter Gábor, K&H Alapkezelő, portfóliómenedzser
A magyar részvénypiac az elmúlt évek átlagos árazásán forog, a cseh és a lengyel piachoz képest pedig továbbra is olcsónak mondható, ez a diszkont azonban már hosszú évek óta fennáll. Az árazási lemaradás részben igazolható, hiszen bár a magyar makrogazdasági mutatókban az elmúlt időszakban már láthattunk némi javulást, ahhoz hosszabb időszakon keresztül tartó kiegyensúlyozott gazdasági teljesítményre, több pozitív hírre van szükség, hogy főként a külföldi befektetők ismét felülsúlyozzák a magyar részvényeket.
A magyar piacon a gyógyszergyártók részvényeit továbbra is jó befektetésnek tartjuk, az OTP-vel, a Magyar Telekommal, és a Mol-lal kapcsolatban azonban már látunk kockázatokat a különadók miatt. Az OTP a fontosabb mutatószámok alapján historikusan és a régiós bankokhoz képest is olcsónak mondható, jelenleg azonban sem az OTP-t, sem más bankot nem tartunk vonzó befektetésnek. A Magyar Telekom mellett szól a kecsegtető osztalékhozam, azonban az iparági trendek, az élesedő versenyhelyzet, a következő évek jelentős beruházási igénye vagy a negyedik mobilszolgáltató esetleges piacra lépése mind kockázatot jelentenek.

Forrás: Portfolio.hu – 2013. június 18.