Ezermilliárd forint MÁP Plusz

Nagyon valószínű, hogy ezen a héten eléri az ezermilliárd(!!) forintot a három hete először kibocsátott MÁP Plusz állománya.

Meghökkentően nagy lendülettel indult ez a papír, pedig kamatozása azért nem akkora bajnok, mint ami az óriási mértékű vásárlásokból látszik.

Csak, hogy érzékeljük az ezermilliárd(!!) forintos állománynövekedés nagyságát, a portfolió cikke szerint ez azt jelenti, hogy „… ezzel a lakossági állampapírokban lévő vagyon már 8400 milliárd forint körül lehet (pontos számot csak a visszaváltások és a lejáratok függvényében lehet majd mondani).”, azaz durván három hét alatt kb. 13 százalékkal(!!) nőtt a teljes hazai lakossági állampapírállomány.

Ennek kapcsán az MFOR újságírója rákérdezett a múlt heti Kormányinfón, „hogyha ilyen intenzív marad a kereslet az állampapír iránt, akkor elképzelhető-e, hogy a tervezett 5 évnél hamarabb kifut a jegyzési lehetőség, gyorsabban lezárul a MÁP+ kampánya.”

„A Miniszterelnökséget vezető miniszter (Gulyás Gergely) válasza szerint ez elképzelhető, maguk is azt tapasztalják, hogy nagyon népszerű termékről van szó, de egyelőre a jegyzésre buzdítják a lakosságot, mert rendkívül jó megtakarítási lehetőségnek tartják az új papírt. Hozzátette viszont, hogy “természetesen a Pénzügyminisztériumban mindig vizsgálják, hogy meddig tudják fenntartani ezt a lehetőséget”. Mint fogalmazott: “egyelőre tudják”.”

Kérdés ezek után, hogy a váratlanul nagy siker nem fogja-e hamarosan(!) befolyásolni a papír újabb sorozatainak kibocsátását. A legegyszerűbb megoldás az lenne persze, ha – ahogy a cikkben is írják -, komolyan venné a kibocsátó a „A jegyzés során értékesítendő mennyiséget” (ami hetente 100 milliárd forint), mert eddig (gondolom) minden (túl)jegyzést elfogadtak.

Az ezermilliárdos pénzáramlás önmagában is óriási szám, pláne 3 hét alatt, úgy, hogy ez egy kizárólag a lakosság által elérhető papír, azaz megdöbbentően nagy pénzmozgás ez.

Csak egy példa: ez a hihetetlen összeg 100 ezer ember 10-10 millió forintjával egyenlő, vagy 1 millió ember 1-1 millió forintjával.

Erről a papírról nyugodtan állítható, hogy megmozgatta (3 hét alatt!) a teljes hazai befektető társadalmat.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy az ezermilliárdos összegből mennyi a MÁP Plusz szőkítés*, ami valószínűleg jelentősen doppingolta a keresletet.

*MÁP Plusz szőkítés:

Annak üzemszerű kihasználása (MÁP Plusz fedezetű hitelből MÁP Plusz vásárlás akár többször egymás után) jellemzően pont nem a támogatni kívánt csoportok, hanem egy kivételezett kör által, hogy az állam jelentősen eltéríti fölfelé a kizárólag a „lakosság” által megvásárolható állampapírok kamatlábát a piaci kamatlábaktól, hasonló módon ahhoz, ahogy annak idején a HTO-t (háztartási tüzelőolaj) használó lakosságot azzal támogatta az állam, hogy nem tette rá erre a termékre a nagy mértékű adót úgy, mint a tankoláskor használható gázolajra, noha gyakorlatilag ugyanarról az anyagról volt szó, és egy „törvények felet álló” kivételezett kör a „szőkítés” módszerét használva a HTO-t a sokkal drágább gázolajra változtatta és azt eladva ezen brutálisan megszedte magát.

Az olajszőkítésről bővebben és pontosabban itt olvashat.

MÁP Plusztól függetlenül kérdés az is, hogy jó-e az a befektetőknek, ha (ilyen dinamika mellett) rövidesen „mindenki” a magyar államnál tartja majd „minden” megtakarítását és mindezt forintban.