Falk Art Fórum ötödször a Concorde Alapkezelő támogatásával

Az évente két alkalommal megrendezett Falk Miska utcai kulturális eseménysorozat, a Falk Art Fórum őszi kiadása 2008. szeptember 20-án a megszokott képzőművészeti és régiségekkel kapcsolatos rendezvényei mellett színházi és kivételesen egy építészeti programmal is várta az érdeklődőket.

A Kossuth tér és a Szent István körút között végighúzódó, a műkereskedők utcájának vagy Antik Negyednek nevezett Falk Miksa utcában a képzőművészeti és antik galériák rendezvényei mellett további programok várták az idelátogatókat: a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozathoz kapcsolódóan egy szakértő segítségével betekintést nyerhettek a Falk Miksa utca épületeinek történetébe, különleges építészeti megoldásaiba. Ezenkívül hagyományteremtő jelleggel elindult a budapesti színházak bemutatkozása is, melyek közül elsőként a József Attila Színház társulata nyitotta meg itt évadját, és számos programmal várta a közönséget a helyszínen emelt színpadon és az utca egész területén.

A Kulturális Örökség Napjai, melynek keretein belül a Falk Art Fórum látogatóinak szabad bejárást biztosítottak a Falk Miksa utca és környékének egyes épületeibe és udvaraiba, egy néhány éve indult Európai Uniós kezdeményezés része. A Magyarországon már tíz éve sikeresen zajló programban ezúttal a szakértők mellett a szokásostól eltérően Bächer Iván író-újságíró mutatta be a közelben, a Balassi Bálint u. 21. szám alatt található eklektikus ház történetét, és mesélt néhány korábbi lakójáról.

A József Attila Színház a zenés és prózai produkciókon kívül a társulat művészeinek alkotásait is bemutatta, valamint pódiumbeszélgetést is szervezett "Mi és milyen a színház kívül-belül" címmel a színházi munka emelkedőiről és buktatóiról. Az ehhez hasonló színházi programok a tervek szerint a jövőben szerves részét fogják képezni a Falk Art Fórumnak, minden ősszel más színháznak lehetőséget biztosítva a bemutatkozásra.

A fesztivál további eseményei is meglehetősen változatosak voltak, így például El Kazovszkij tárlatát lehetett megtekinteni a Kieselbach Galériában, vagy egy Nádler István retrospektívet a Virág Judit Galériában, de érdekes bútorművészeti előadás és tárlatvezetés is várta az érdeklődőket. A különleges használati tárgyakért rajongóknak szólt még a Levélbontók és papírvágók című kiállítás, vagy éppen az ingyenes ékszer- és drágakő-határozás és értékbecslés is. Az említetteken kívül még számos témában lehetett előadásokat meghallgatni, hat kiállítás nyílt meg és sok-sok színvonalas zenei programra került sor a nap folyamán: a jazzkoncerteken kívül operát, musicalt, vagy éppen autentikus perui zenedarabokat lehetett hallgatni. Nem maradtak el a gyerekfoglalkozások sem, valamint továbbra is neves képzőművészek által díszített padok várták a megpihenni vágyókat. Mindenképp érdemes volt tehát kilátogatni egy kis élménygyűjtésre.

Az eseménysorozatot a kezdetektől támogató Concorde Alapkezelő nagyon fontosnak tartja a fesztivál életében a továbblépést a színházak irányába: a színházi közeg bevonásával a Falk Art Fórum egy rendkívül széles réteget tud megszólaltatni, és új rajongókat tud teremteni mind a színház, mind a képzőművészet számára. A különböző művészeti ágak és műfajok közötti interakció pedig értékes és izgalmas eredményt hozhat a művészeti szcénába és egyben tovább erősíthetik a párbeszéd kultúráját Magyarországon.