Falusi CSOK
jan.
1
2020

Falusi CSOK

A Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény – rövidebb nevén falusi CSOK – egy, a falusi házak, illetve tanyák felújítására, otthonosítására felhasználható állami lakástámogatás. A lakástámogatás egyaránt felhasználható meglévő ház korszerűsítésére, vagy bővítésére, használt ingatlan vásárlására, vagy új lakás építésére, illetve vásárlására. Az igényelhető összegről az alábbi táblázat ad iránymutatást.

Gyermekek száma Ingatlan hasznos alapterülete Támogatás összege használt vagy új lakás/lakóház vásárlása céljából Támogatás összege bővítés vagy korszerűsítés esetén
1 gyermek Legalább 40 m2 600 000 Ft 300 000 ft
2 gyermek Legalább 50 m2 2 600 000 Ft 1 300 000 Ft
3 gyermek Legalább 60 m2 10 000 000 FT 5 000 000 Ft
4 vagy több gyermek Legalább 70 m2

Falusi CSOK települések és feltételek

A falusi CSOK csak a törvény által meghatározott településeken érhető el, amely jelenleg ~2480 falvat jelent. A települések teljes listája itt érhető el.

Csak olyan ingatlanok felelnek meg a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételeinek, amelyek hivatalosan lakóházként vagy lakásként kerültek nyilvántartásba. A falusi CSOK a hagyományos CSOK lakástámogatással együtt nem vehető igénybe. Továbbá, ha valamelyik gyermek után az igénylő már vett igénybe vissza nem térítendő állami támogatást, úgy annak összege levonásra kerül a falusi CSOK támogatásából.

Igényelhető mellé kamattámogatott hitel is. A hitel kamata évi fix 3 százalék, futamideje legfeljebb 25 év.

  • Két gyermek esetén az igényelhető hitelösszeg maximum 10 millió forint (maximum 5 millió forint bővítés vagy korszerűsítés esetén)
  • Három vagy több gyermek esetén az igényelhető hitelösszeg maximum 15 millió forint (7,5 millió forint bővítés vagy korszerűsítés esetén)

Kollégánk véleménycikkét (Zsiday Viktor) a témával kapcsolatban itt, a Családi Otthonteremtési Kedvezményről bővebben itt olvashat.