Fed: Mission Impossible

Az amerikai jegybank váratlan kamatemelési szándéka vált az elmúlt napok meghatározó tőkepiaci eseményévé, de vajon tud-e, és ha igen, meddig tud kamatot emelni a Fed?

A fejlett országok gazdasági helyzete elég ambivalensnek tűnik: egyrészt a fejlődők lassulása miatt a gyártás/ipar recesszióban vagy recesszió közeli állapotban van, ugyanakkor a szolgáltatás/belső fogyasztás stabil, ami nem is meglepő, hiszen a reálbérek szépen emelkednek mind Európában, mind az USA-ban. Ez a kettősség már hónapok óta jellemző, nincs benne újdonság. A meglepő csak az, hogy az amerikai jegybank ebben a környezetben megpróbál(hat) kamatot emelni. Habár a szűkülő amerikai munkaerőpiac logikussá teszi a kamatemeléseket, ám a nagy kérdés az, hogy egy olyan világban, ahol a fejlődők recesszióba(n) vannak/csúsznak, és a fejlett országokban sem lesz szükség még 1-2 évig kamatemelésekre, meddig emelhet a Fed? Meddig lehet az USA az egyetlen olyan fejlett ország, amely kamatot ad, miközben mindenhol máshol alacsony vagy negatív a kamatszint? Mi fog történni a dollárral, ha csak náluk lesz kamat?

Azt gondolom, hogy a Fed nem nagyon függetlenítheti magát a globális folyamatoktól, és ha elkezd emelgetni, akkor a világ összes forró pénze az USA-ba áramlik, elviselhetetlen szintre erősítve a dollárt, ami végül recesszióba tolhatja az országot. Ha viszont nem emelnek kamatot, akkor könnyen lehet, hogy az infláció kezd szép lassan felfelé kúszni. Úgy gondolom, e kettő közül az utóbbi sokkal elviselhetőbb forgatókönyv, különös tekintettel a még mindig nagyon magas adósságállományokra, amelyet az infláció (reálértelemben) szépen erodálna. Úgyhogy összességében azt gondolom, hogy bár a Fed lehet, hogy megpróbálkozik az emelgetéssel, de túl messzire nem jut vele, mert saját magukat lövik lábon az egész folyamattal.
Egyelőre tehát marad a féloldalas gazdasági növekedés a fejlettekben és összességében az elég alacsony kamatszint.

www.zsiday.hu