Fejetlenség és fejváll

Az első mai érdekes téma egy Jeremy Grantham írás, amit most kaptam:
https://pragcap.com/grantham-on-herding-and-crowd-behavior

 itt az eredeti:
https://www.gmo.com/websitecontent/JGLetter_ALL_4-12.pdf

Egy nagyon fontos jelenségről van benne szó, ami számos tőkepiaci folyamatot megmagyaráz. A mások pénzét kezelők számára a legfontosabb feladat, hogy ők maguk, azaz az alapkezelők, ne veszítsék el az állásukat, a többi szempont jellemzően csak ezután jön – azaz az alapkezelők és az ügyfelek érdekei erősen szétválnak! Ez azzal jár, hogy a tévedés valószínűségét erősen minimalizálni próbálják (szoros benchmarkkövetés), illetve csak olyan tévedést engednek meg maguknak, amit a legtöbb más vagyonkezelő is elkövet. El lehet veszíteni az ügyfelek pénzét, de csak akkor ha mindenki más ugyanúgy járt. Pl. “Ki tudhatta volna előre, hogy 2008-ban beesnek a részvényárak? Mindenki long volt” vagy “az orosz válságban mindenki veszített” vagy “a hitelminősítők is AAA-ra minősítették és minden intézményi portfólióban volt belőle, ezért volt nekünk is” vagy “muszáj tartani mert benne van a benchmarkban”, és egyebek. A másik fontos hatás, hogy mivel mindenki az adott negyedévben vagy évben akar megfelelni az elvárásoknak, és megkapni az év végi bónuszt, ezért a befektetési szemlélet is igen gyakran rövidtávú.

Természetesen ez utóbbi lehetőségeket is teremt, mert a piacról – minden híresztelés ellenére – jellemzően hiányoznak a valódi, hosszútávú befektetők, akik tényleg tudnak több évre tervezni, tehát lehet hosszútávú szemlélettel eredményt elérni. Fontos megjegyezni itt, hogy a rövidtávú szemlélet legtöbbször nem az egyének hibája, hanem a rendszeré, hiszen hiába lesz igaza a vagyonkezelőnek 3-éves távon, ha egy év múlva már kirúgják…

Ebből véleményem szerint (legalább) két dolog is következik. Az egyik az, hogy az abszolút hozamú megközelítés a legelfogadhatóbb abból a szempontból, hogy itt a vagyonkezelő és az ügyfél érdekei egyezőek: mindketten pozitív hozamot akarnak elérni. Ezt fontos kiegészíteni azzal, hogy a vagyonkezelő díjazásának az eredménnyel kell arányosnak lennie (sikerdíj) és ugyancsak fontos, hogy a vagyonkezelő az általa kezelt struktúra irányába rendelkezzen kitettséggel, azaz, ha az ügyfeleinek pénzt veszít, akkor veszítsen a saját pénzéből is – ez így igazságos. Ezzel érdekeik egy irányba fognak állni, ami már legalább fél siker. A másik fontos tényező az időtáv kérdése, amit sokkal nehezebb kiküszöbölni, mert itt az ügyfeleknek kell megérteni, hogy a valódi hosszútávú befektetési eredményt nem negyedéves, de nem is éves szinten kell mérni, hanem többéves távon. Természetesen ez igen komoly bizalmi viszont feltételez, de a hosszútávú befektetési stratégia folytatásához elengedhetetlen, mert különben az ügyfél pont akkor fog bepánikolni, amikor a legjobb vásárlási (eladási) lehetőségek vannak…

Én pont azért hiszek az abszolút hozamú struktúrákban, mert ha jól van felállítva a rendszer, akkor itt érdekegyezés van a vagyonkezelő és az ügyfél között. Nem arról van szó, hogy az abszolút hozamú termékek mindig jól hoznak, nem is arról, hogy ezekkel nem lehet veszíteni, pusztán csak arról, hogy itt valóban “együtt sírunk, együtt nevetünk” – ellentétben nagyon sok befektetési termékkel!

***

A másik – immár piaci – érdekesség, amin megakadt a szemem, hogy a magyar hosszú (5-15év) állampapírok hozamában egy fej-váll formációt látok kibontakozni. A folyamatosan emelkedő hozamok 9,5%-ra (bal váll) emelkedtek 2011 novemberében, majd leestek 8,4%-ra (nyakvonal), ahonnan ismét megugrottak 10,7%-ra (fej), majd leestek 8,3%-ra (nyakvonal), majd most ismét megemelkedtek némiképp 9% fölé (jobb váll?). Természetesen tudom, hogy  szakértő technológus kollégák azt mondanák, hogy várjuk meg a végét, nem befejezett a formáció, és csak akkor minősíthetjük majd kész fejvállnak, ha lefelé áttöri a 8,3%-ot a hozam. Mindenesetre a hangulati elemek jól állnak: volt sok félelem, van most is (napi téma az IMF-deal, Európara, csődveszély, stb. a TV/rádióban/mindenhol),ám érdekes módon egy hónapja a hozamszintek nem emelkednek, sőt, mostanában inkább kicsit mintha lefelé csorognának. ha valóban el tudnának indulni lefelé jó hírek nélkül is, az egészen érdekes felállást teremtene. Érdemes lesz figyelni a magyar kötvénypiacot.

Forrás: zsiday.hu