Felcsuti Zsolt – MPF Holding

44 éves, az MPF Holding többségi tulajdonosa, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója. Az MPF Holding a géptartozékok, a csiszolószerszámok és a fűtéskészülék-tartozékok gyártásában és forgalmazásában a világ egyik meghatározó beszállítója, amely minden jelentősebb országba értékesít. A cégcsoport konszolidált éves árbevétele 2014-ben 75 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye 10 milliárd forint körül alakult.
Felcsuti Zsolt műszaki szakközépiskolában érettségizett, majd külkereskedelmi üzemgazdász, marketing szakközgazdász diplomát szerzett, amelyet PhD-vel egészített ki. Pályáját Svájcban marketingasszisztensként kezdte, majd ugyanannál a cégnél értékesítési és marketingvezetővé avanzsált. A kilencvenes évek második felében visszatért Magyarországra, hogy átvegye édesapjától a családi vállalkozás vezetését. Az MPF-et aztán meghatározó nemzetközi vállalatcsoporttá fejlesztette.
Felcsuti Zsolt 44 éves, házas, két fiúgyermek édesapja. A magyar mellett angolul, németül és oroszul beszél. Egyes becslések alapján  vagyonával a 13. leggazdagabb ember az országban és a harmadik legnagyobb magyar családi vállalkozás tulajdonosa.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
Nem szoktam értékelni magamat. Büszke elsősorban a családomra és a munkatársaimra vagyok.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Attól jó, hogy olyan munkatársakkal veszi körül magát, akik szakterületük legjobbjai között vannak. Hibának tartom, ha egy vezető pótolhatatlannak tartja magát, nem veszi figyelembe kollégái véleményét és nem csapatban gondolkodik.

3.Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
A szakértelmet, az őszinteséget és a csapatjátékos gondolkodást értékelem a legjobban, és ennek hiányát tolerálom legkevésbé.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Nem tartom ezeket nyilván, de biztosan mindegyikből tanultam és tanulok most is.

5. Ki volt Önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Nem tudok ilyen személyt mondani. Tisztelek mindenkit – a gyári munkástól a vezérigazgatóig –, aki a legjobbját nyújtja szakterületén. Sokan vannak ilyenek.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Átszövi az életemet a kereskedelem. Már általános iskolában radírokat árultam az osztályban. Középiskolás koromtól aztán minden nyáron dolgoztam a legkülönfélébb munkakörökben. Voltam például diszkós, pizzafutár.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Olyan szakmát válasszon, amit szeret csinálni, amit hobbiként is el tud képzelni. Nem jó, ha csak a pénz miatt dolgozunk. Jót tesz még a külföldi tapasztalat, egy más kultúra megismerése. Kell még az alázat is: ne akarjon azonnal első lenni.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
A béke megtartását Európában. A menekültválság mutatja, mennyire kevés kell ahhoz, hogy szomszédos országok közötti jó kapcsolatok – például a német–osztrák, a magyar–horvát, a magyar–osztrák – drámaian megromoljanak.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Olvasás, jó filmek, színház, rendszeres úszás.

10. Hol élne legszívesebben?
Ahol most.
+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Csak olyan területen fektesse be a pénzét, amihez ért! Volt olyan befektetésem, amiben nem mozogtam otthonosan, hagytam magam rábeszélni, aztán ráfáztam.

 

Kiemelt kép forrása: magyaridok.hu