jan.
16
2015

Felemás eredmények Zsiday kötvénykibocsátásán (2.)

Az MNB kockázati jelentésében felhívta a figyelmet a hazai vállalati kötvénykibocsátás, mint finanszírozási lehetőség beszűkülésére a piacon, miután a brókerbotrányok következtében erősen megcsappant a vállalati kötvényekkel szembeni bizalom. Ehhez képest a Plotinus Nyrt. napokban lezajlott kötvénykibocsátása sikerült, igaz, a lejegyzett több mint 640 millió forintnyi kötvényből Zsiday Viktor, a társaság igazgatóságának elnökének érdekeltségébe tartozó cégek és magánszemélyek is jócskán belevettek.

Felemás eredmények a kötvénykibocsátásnál
Június 15. és 18. között zajlott le a Plotinus Nyrt. legújabb kötvénykibocsátási programja. A kötvényeket

  • 100 000 forintos névértéken és egyben kibocsátási értéken lehetett megvásárolni,
  • négyéves futamidő és
  • évi 2%-os kamat paraméterek mellett.

A kötvényeket minden hónap 10. és 15. között kötvényenként 20 darab Plotinus törzsrészvényre lehet átcserélni, a kibocsátható maximális mennyiség pedig 910,8 millió forint volt.

2015.06.15 14:05 Nagyvadra lőne Zsiday   
Lakossági és intézményi oldalról is volt kereslet a cég kötvényei iránt. A lakossági befektetők összesen 4869 darab kötvényt vásároltak 486,9 millió forint értékben, míg az intézményi befektetők 1539 darab kötvényt vettek 153,9 millió forintért. Ezzel összesen 640,8 millió forintnyi kötvényt jegyeztek le a kötvénykibocsátás keretében.

Azért volt, ami megdobja a számokat    
A Plotinus tájékoztatása szerint a jegyzés során Zsiday közvetlen tulajdonában álló Tündérszikla Zrt. 200,6 millió forintért, a közvetett többségi tulajdonában álló Hold Alapkezelő Zrt. 65 millió forintért, míg Zsiday közeli hozzátartozója 28,8 millió forintért jegyzett le a Plotinus 2019/A kötvényeiből. Ha ezeket a bennfentesnek minősülő értékpapír tranzakciókat levonjuk a lakossági és intézményi vásárlói körből, akkor nagyságrendileg azt lehet mondani, hogy a jegyzés 54%-a volt külső befektetői forrás, a maradék részt pedig a Zsiday érdekeltségébe tartozó cégek és magánszemélyek jegyezték le.

Megkérdeztük Zsiday Vktort is, hogyan értékelik a kötvénykibocsátás eredményét. A Portfolio-nak adott válaszából kiderül, hogy összességében véve elégedettek, tekintve, hogy egy nagy brókerbotrány után van a piac.

Elmondása szerint a befektetők többsége nem igazán értette meg a konstrukció lényegét, sokan sima kötvényként tekintettek az értékpapírokra és nem vették figyelembe annak hibrid jellemzőit. Nem egy vásárló panaszkodott az alacsony kötvényhozamok miatt is – tette hozzá.

A lakossági és intézményi megoszlás nagyjából a számításoknak megfelelően alakult, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kötvénykibocsátási program leginkább a privátbanki ügyfelek számára lehet érdekes.

Forrás: Portfolio.hu– 2015.január 16.