Fellebbent a fátyol a privát bankokról – Itt a lista!

Minden évben februárban teszi közzé a Euromoney a privát banki felmérésének eredményeit, 2013-ban sem volt másképp. A tavaly ősszel elkészített online felmérésben nem vett részt a magyar privát banki piac egésze, míg korábban viszonylag kiegyensúlyozott volt a mezőny, addig most a végeredmény alapján két szolgáltató emelkedett ki. A szolgáltatók jelölései szerint a BNP Paribas 11, míg a Concorde Alapkezelő 9 első helyezést kapott a 32 kategóriából. Előbbi szolgáltató igaz már nincs a magyar piacon, ugyanis az Erste év közben felvásárolta a helyi privát banki üzletágát. A leginkább figyelemmel kísért összesített legjobb privát banki szolgáltató díjának első három helyezettje a BNP Paribas, a Bank Gutmann és a Concorde Alapkezelő volt.

Erősen változó a visszajelzési hajlandóság
A Euromoney minden évben elkészíti a privát banki és vagyonkezelői felmérését, amely alapján a következő év elején egy díjkiosztóra is sor kerül, a szolgáltatókat régiós és országos szinten is díjazzák. A friss felmérésre 2012. augusztus 9-e és október 29-e között került sor, míg az adatok ismertetésére és a díjkiosztóra 2013 februárjának végén. A felmérés alapvetően két részből állt, míg az egyik a szolgáltatók teljesítményét tartalmazza, addig a második a szolgáltatók versenytársakról alkotott véleményét, jelöléseit.
A felmérés készítői szerint az első kérdéskörre 672 visszajelzés érkezett világszerte, amely a szolgáltatók olyan adataira kérdez rá országos szinten, mint a privát banki ügyfelek számának-, a bruttó árbevételeknek- és az adózott eredmény változása. A visszajelzések szerint a mögöttes vagyon értéke 9200 milliárd euró volt, ami 8 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi felméréshez képest. A második kérdéskörnél jóval magasabb visszajelzési arány jelentkezett, 1862 érvényes visszajelzést kaptak. Erre azért is szokott több szolgáltató is válaszolni, mivel itt nem a saját üzletág adataira kérdeznek rá, hanem arra, hogy bizonyos kategóriákban mely rivális szolgáltató volt a legjobb.
A privát bankok esetében általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb becsben a díjak közül azt tartják, amely az „összességében a legjobb privát banki szolgáltatót” értékeli. A Euromoney módszertana szerint a friss felmérésben az adott szolgáltató számok nyelvén bemutatott teljesítménye 25 százalékban számított, míg a rivális szolgáltatók jelölései 75 százalékban. Egy éve még 30-70 százalék volt ez az arány, vagyis most nőtt a piaci vélemény szerepe, ha a legjobb privát bankról beszélünk. A maradék 31 kategóriában csak a piaci vélemények számítanak, ezért is mondja azt a szakma, hogy a díjazás alapvetően azt mutatja be, hogy miként vélekednek a versenytársakról a szolgáltatók.

A BNP Paribas vitt mindent
Míg a 2012-es hazai összesítésünkben sokkal kiegyensúlyozottabb volt a privát banki piac a Euromoney első helyezést szerzett szolgáltatói esetében, addig 2013-ban már erőteljes koncentrációt láthattunk. A tavalyi gyűjtésünk szerint a TOP3 szolgáltató az összes díj 32 százalékát vihette haza, míg most ez az arány 70 százalékra emelkedett. Két szolgáltató emelkedett ki a magyar piacból, ha a szolgáltatók véleményeit nézzük, ez a kettő pedig a BNP Paribas és a Concorde Alapkezelő volt. Előbbi szolgáltató 11 első helyezést zsebelt be, míg utóbbi 9 első helyezéssel zárta a felmérést. A BNP Paribas inkább az egyes kiemelt vagyoni kategóriák kiszolgálásánál vagy a specializált szolgáltatásoknál kapott első helyezéseket, utóbbi független szolgáltató pedig a befektetési oldalon volt erősebb a piac szerint.
A Euromoney lista jelentősen átalakult egyetlen év alatt, a legnagyobb előrelépést a BNP Paribas vitte véghez a szektor jelölései szerint, míg a nagy visszaesők között lehetett látni a tavalyi első helyezetteket, a Bank Gutmannt és a Citibankot. Érdemes azonban felhívni a figyelmet arra, hogy év/év alapon jellemzően nagy mozgások szoktak lenni a díjazásban. A BNP Paribas előrelépése azért lehet meglepő, ugyanis a tulajdonos már egy ideje kereste a kivonulási lehetőséget a magyar piacról, 2012 augusztusában pedig hivatalosan is bejelentették, hogy az Erste vásárolja meg a BNP Paribas magyar vagyonkezelési üzletágát. A tranzakció végső lezárására novemberben került sor, vagyis az online válaszok leadásakor még a BNP Paribas ott volt a piacon.
Az összesített első helyezés szintén a BNP Paribas-hoz került, amelyet a Bank Gutmann és a Concorde Alapkezelő követett. A 2012-es lista így ebben az esetben is alaposan átalakult, tavaly ugyanis az Erste volt a legjobb szolgáltató, akit a BNP Paribas és a Bank Gutmann követett. Mint korábban említettük, ennél a díjnál a számszerűsített adatok is számítanak, ebből a szempontból azonban a BNP Paribas helyzete nem volt kedvezőbb a versenytársakénál, amely éppen az üzletág értékesítése körüli eseményekkel magyarázható. A Bank Gutmann és a Concorde Alapkezelő viszont jelentős bővülést tudott felmutatni, míg előbbi a bécsi vagyonkezelés miatt lehetett népszerű, addig az utóbbi a befektetési oldalon elért eredmények miatt.
A listára jól láthatóan a piac vezető szolgáltatói közül csak egy fért fel, a nagyobb kereskedelmi bankok közül az Erste tudott a TOP5 közé bekerülni, miközben az első három helyezést butik szolgáltatók vitték el, ami összhangban van a nemzetközi tendenciákkal. Az Erste negyedik helye azért is érdekes, mivel a BNP Paribas helyi vagyonkezelési üzletágának felvásárlásával nagyon komoly növekedést tudtak 2012-ben felmutatni. A kezelt vagyonban viszont abszolút értékét tekintve az OTP és az MKB is nagyobb növekedést tudott felmutatni, a két szolgáltató azonban a friss listában nem végzett az élbolyban, ha csak az összesített lista alapján alkotunk véleményt.

Mit szól a piac az eredményekhez?
Mindenképpen speciális évnek volt tekinthető a 2012-es, ha a Euromoney díjait megnézzük, az általunk megkérdezett privát banki vezetők szerint legalább is ez a vélemény rajzolódott ki. Már a cikk elején is utaltunk arra, hogy a szolgáltatók visszajelzési hajlandósága nagyon változékony, a magyar piacra ez fokozottan igaz, a szolgáltatók közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy nem vettek részt a 2012 őszi online felmérésben. Ez nagyon sokat számít, hiszen akik nem töltötték ki a kérdőívet, azok több részponttól is elestek. Mindennek van egy másik hatása is, mégpedig az, hogy ha a teljes piac nem vesz részt a felmérésben, csak annak egy része, akkor torzított lehet a végeredmény. Arról nem rendelkezünk pontos információról, hogy a piac mekkora szelete maradt ki a felmérésből, azonban elmondható, hogy nem csak egy-két szereplőről volt szó.
Igaz, a felmérésben egy adott szolgáltató nem szavazhat saját szolgáltatójára, vagy éppen a szolgáltatóval kapcsolt viszonyban lévő vállalkozásra, viszont ha válaszol, akkor azért részpontszámokat kap. Ráadásul mind a 32 kategóriában az első három helyezettet lehet megadni, akik rendre 4, 3 és 2 pontot kapnak. A végső összesítésben éppen ezért nagyon sokat számíthat, hogy kitől kap valaki jó helyezést, és akár néhány szolgáltató szavazata is átírhatja a sorrendet. Sőt egy adott szolgáltatótól a jelöléseket nemcsak egy vezető beosztású ember teheti meg, hanem van arra is lehetőség, hogy maximum 3 ember töltse ki a listát, így azok véleménye tud aktívan érvényesülni, akik ezt a lehetőséget maximálisan kihasználják.
Annyi bizonyos, hogy a tavalyi online felmérés alapján két szolgáltató a jelölések tekintetében kiemelkedett a privát banki mezőnyből. A válaszadók jellemzően a BNP Paribas és a Concorde Alapkezelő privát banki szolgáltatásait jelölték a képzeletbeli dobogó legfelső fokaira, vagyis a kereskedelmi banki szolgáltatók helyett a butik szolgáltatók törtek előre. A BNP Paribas Magyarországon utoljára szerepelt a listán, mert tavaly év végén az Erste teljes egészében megvette az üzletágat. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy ennyi első helyezést kapott a francia privát bank, a szakma ilyen formában utoljára még megjutalmazhatta az egyik legnagyobb európai privát bank magyarországi leányát.

Forrás: Portfolio.hu – 2013. március 29.