Fény derült arra, hogyan adózik az Apple, meg is büntették

Az Apple mint a világ legnagyobb technológiai cége saját javára tudja fordítani az országokban eltérő berendezkedésű adórendszereket. Az Írországban már több mint 30 éve jelen lévő cég jelentős adókedvezményeket élvezhetett, amit most az Európai Bizottság megtámadott. Az intézkedés azonban nem áll meg ezen a lépcsőn, az EB ugyanis közelebb szeretné hozni egymáshoz az európai adórendszereket, melynek kezdőlépése lehet a hasonló esetek kiszűrése.

Pellengérre állították az Apple-t

Kedden bejelentették, hogy az Európai Bizottság összesen legalább 13, de akár 20 milliárd eurós büntetést is kiszabhat az Apple-re, miután úgy találták vizsgálatukban, hogy a technológiai óriás Írországban jelentős tiltott adókedvezményeket vett igénybe 2003 és 2014 között. A cég egyébként a világ legnagyobb adófizetője, amit jól mutat, hogy a kérdéses összeg a magyar GDP közel 15 százaléka, tehát korántsem mindegy, hogy a cég tetemes adóalapja után hol adózik és mennyit.

Az EB más szabályozókkal karöltve már évek óta célkeresztbe vette azokat a cégeket, melyek az adózás elől úgy menekülnek, hogy adóalapjukat olyan országokba mozgatják, ahol adózási szempontból a legjobban járhatnak. Vannak különösen kedvező adózással jellemezhető térségek, de sok esetben az országok kormányai csalogatják a multinacionális cégeket kedvező adózási feltételekkel. Nem csak az Apple van egyébként a kiszemeltek listáján, az Amazon, a Starbucks és a McDonald’s ügye szintén felülvizsgálat alatt áll az Európai Bizottságnál.

Az egyik ilyen előnyös adózási térség Luxemburg, Belgium és Hollandia mellett pont Írország, ami már az 1950-es évek óta csalogatja alacsony adókkal a multikat, de még manapság is a gazdaságban megtermelt jövedelmek jelentős szeletét termelik ezek a cégek. Sokaknak ismerősen hangozhat az ír–holland dupla szendvics módszere, amit a technológiai cégek 2014-es szabályozásáig különös előszeretettel alkalmaztak adóterheik enyhítésére. De az íreknek veszíteni valójuk is van az EB döntésével, mivel az versenyképességükön is csorbát ejthet, és hosszabb távon további külföldi tőkebefektetéstől is eleshetnek.

Az Apple ügyesen kihasználta, hogy az írek kedvezően adóztatják a jogdíjakat, így ír leánycégét a szükséges szabadalmakkal és immateriális javak fölött tulajdonjoggal látta el, ami beszedi a jogdíjakat az értékesítések után. Ezután a jövedelmet egy olyan központba utalja, amely tulajdonképpen csak papíron létezik, ezért sehol sincs adófizetési kötelezettsége.

A Bizottság arra a megállapításra jutott, hogy az Írország által nyújtott kedvezményes adófeltételek sértik az EU-s irányelveket és versenytorzító hatással is bírnak. A versenyügyekért felelős európai biztos tiltott állami támogatásnak nevezte Írország Apple felé nyújtott engedményeit, ami által éveken keresztül lényegesen kevesebb adót fizethetett, mint más ír vagy amerikai cégek. Az Apple 2003-ban még 1 százalékos effektív társasági adót fizetett, amit 2014-ben már 0,005 százalékra faragott le, szemben a többi ír vállalatot érintő átlagos 14,5 százalékos adófizetési kötelezettséggel.

Az EB büntetne, de az Apple-nek meg sem kottyan

A döntés után nem meglepő módon az Apple és Írország is fellebbezési szándékát fejezte ki. Az Apple nyilatkozatában azt fejtette ki, hogy szerintük az Európai Bizottság erőfeszítéseivel akár több évtizedes európai múltját is átírhatja a cégnek, illetve azt is felrótta, hogy a Bizottság figyelmen kívül hagyja az írek által alkalmazott adótörvényeket. Azt is megemlítették, hogy a Bizottság ügye nem arról szól, hogy az Apple mennyi adót fizet, hanem inkább arról, melyik kormány fennhatósága alatt történik az adófizetés. Továbbá az Apple vezére szerint az intézkedésnek az európai befektetésekre és munkahelyteremtésre is súlyos hatása lehet. Azt is elmondta, hogy mindig követik az adott ország jogszabályait és teljesítik az annak megfelelő adófizetési kötelezettséget. Azt is cáfolta az Apple vezetője, hogy bármilyen speciális megállapodás történt volna a cég és az ír kormány között.

Az ír pénzügyminiszter reakciójában azt jegyezte meg, hogy az ír adórendszerben szigorúan érvényesül az, hogy senkit nem hoz kivételes helyzetbe, továbbá az EB egyezményt is sérthet, ha beavatkozik az ország adóügyeibe. Az amerikai pénzügyminisztérium is az ügy ejtését javasolta, és azt is kifejtette, hogy a Bizottság intézkedése kedvezőtlen hatásokkal járhat Európa számára.

Adójogi szakértők szerint az eset hatására az amerikai cégek kétszer is meggondolják majd a jövőben, mielőtt európai adóelkerülési stratégiát dolgoznának ki, még akkor is, ha az Apple mentesül a büntetés alól. De fontos szempont lehet az is, hogy az EU-s országok adórendszerében sok tekintetben nem történt meg a megfelelő konvergencia, ami például egy fiskális uniót is segíthetne. A bizottság így jó apropó lehet arra, hogy nagyobb adóharmonizációt érjen el az EU-ban, mivel az egységes piac hatékony működését nehéz lesz fenntartani, ha bizonyos cégek adóalapjukat kedvezőbb lehetőségekért egyszerűen mozgatják az országok között.

A részvény árfolyama közvetlenül a hírre 1 százalékos visszaeséssel reagált, de ha cég 2015-ös profitját nézzük, annak akár a 10 legrosszabb esetben 20 százalékát is elviheti a büntetés. A jövőre nézve az is kérdés, hogy milyen eredményhatása lesz, ha a cég átvariálni kényszerül a jelenlegi adófizetési rendszerét. Mindenesetre óriási, 232 milliárdos szabad pénzállományon ül a cég, amiből a teljesítéssel nem lehet problémája. Az is lehet, hogy a bíróságon megnyeri az ügyet az Apple, de a folyamat mintegy 4 évig is eltarthat.