Fénylik

Az arany hatalmas új, mindenkori csúcsot ütött tegnap. Habár az elmúlt hetekben nagyjából az történt a piacokon, amit gondoltam, az arany továbbra is egészen más utat jár be, mint amit elképzeltem. Eközben a Fed (Bernanke) azt mondta, hogy az infláció csak átmeneti lehet, és láthatóan egyelőre nem akarnak emelni.

A QE2-nek valószínűleg nem lesz folytatása, de a kamatemelési várakozások még meglehetősen gyengék, és Bernanke hűti is azokat. Nem nagyon akar emelgetni, s láthatóan csak akkor fog, ha rákényszerítik. Ez egyelőre alátámasztja a globális részvény-emelkedést és valószínűleg ez fűti az aranyat is.

Az S&P 500 láthatóan nagyon küzd az ellenállás zónával, az elmúlt három napban mindannyiszor megnyalta az egyhónapos maximumot, majd visszajött róla. A trükkös az lenne, ha jól beesne egy napra, majd másnap erősen felpattanva átvinné azt (persze úgysem ez lesz, már csak azért sem, mert leírtam).

A jen eközben megállás nélkül gyengül (nyilván, mivel azt mondtam, hogy biztos majd korrigál egy kicsit), a dollár–jen 85 fölött van, az euró–jen mindjárt 122, itt egyszerre játszik a carry-trade újraindulása, és Japán várható nehézségei.

A forint továbbra is bivalyerős, de a kötvények nem nagyon tudják követni: ha valóban EKB kamatemelési ciklus lesz, akkor ugyanis már az kamatvágásnak minősül idehaza, ha 6%-on marad az alapkamat.

Minden szem az EKB-n és a BoE-n, meglátjuk, hogy valóban a kamatnormalizáció marad-e az egyik fő téma a piacokon…