Florin

Nem mindenki tudja, hogy a forint neve a florinból, az pedig Firenze aranypénzéből (fiorino d’oro) származik. Tehát ez egy értékes pénz. Ennek megfelelően is viselkedik. De miért és mi várhat rá?

A forintpiac három legfontosabb tényezője szerintem a magas reálkamat (nagyon ritka a világban, lásd (Ir)reál kamat) és kamatkülönbözet; a komoly külkereskedelmi mérlegtöbblet; és végül az  országkockázat.

A magas carry és a külkermérleg miatt, ha nem rontja el nagyon a hitelességét a kormány, akkor a forintnak erősnek, mi több, erősödőnek kellene lennie. És valóban, miközben a magyar országkockázati felár jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, a forint mégsem lett gyengébb. A carry és a többlet ugyanis folyamatos felértékelődési nyomás alá helyezi a forintot és ez ellensúlyozta a CDS emelkedéséből származó leértékelődési nyomást (természetesen ez egy nagyon leegyszerűsített és nem is feltétlenül helyes modellje a forintpiacnak).

Ha a külföld valóban elhinné, hogy Magyarország rendbe szedi az államháztartást, és a CDS emiatt jelentősen tudna esni, akkor akár még komolyabban beerősödhet a forint. Ha a többi tényező változatlansága mellett a „hitelesség” javul, az országkockázat csökken, akkor a forint erősödhet. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ezt a monetáris tanács nem nézné feltétlenül túl jó szemmel és további forinterősödésre kamatvágásokkal reagálna.

Ha tartós lesz a Magyarország adósságával szembeni bizalom, akkor könnyen lehet, hogy sikerül megvalósítani, amire a kormány vágyott: alacsonyabb kamatokat. S mindez nem kellene, hogy gyengébb forinttal járjon. A kulcs tehát az, hogy mennyire bíznak hazánk adósságában. Ha bíznak, akkor lehet simán akár 4-5%-os kamat is 270-es forint mellett.