Foci számokban

Még áprilisban értekeztem a magyar labdarúgás nemzetközi porondon betöltött szerepéről. Akkor arra a következtetésre jutottam, hogy a nemzetközi kupaszereplések maximum a selejtező körökig tarthatnak a magyar labdarúgócsapatok számára.

Nos, a kellő szerénység megtartása mellett mondhatom, hogy nem tévedtem, egyetlen egy magyar labdarúgó csapat sem fog szerepelni a 2017/2018-as nemzetközi kupákban (Bajnokok Ligája, Európa Liga).

A számok nyelvén közelíteném meg a kérdést. Először a Vasas-Beitar Jerusalam párharcot elemezném, melyet az izraeliek nyertek 7-3-as összesítéssel. A Vasas játékos keretének 7,5 millió euró az értéke a transfermarkt.com portál szerint, míg a Beitar Jeruzsálemé 12,08 millió euró, így mondhatni, hogy győzött a papírforma.

A Budapest Honvéd labdarúgó csapa 7,55 millió eurós kerettel rendelkezik, aki szintén izraeli ellenféllel találta szemben magát, a Hapoel Beer Sheva (keret értéke 14,68 millió euró) kettős győzelemmel jutott tovább, 5-3-as összesítéssel.

A Ferencváros (12,65 millió euró) először túllépett a lett FK Jelgava (2,88 milló euró a keret összértéke) csapatán, azonban a dán (15,83 millió euró) már túl nagy falatnak bizonyult, 7-3-as összesítéssel maradt alul a magyar csapat.

Legtovább a Videoton (12,25 millió euró a játékoskeret értéke) labdarúgó csapata jutott, először a máltai Blazan FC-t (3,78 millió euró) győzte le, aztán következett az észt Nomme Kalju FC (3,78 millió euró). Ez idei kupasorozat legnagyobb meglepetése eztán következett, a francia FC Girondins Bordeaux közel hétszer értékesebb kerettel rendelkezik (80,25 millió euró), mégis a székesfehérvári csapat örülhetett a továbbjutásnak. Azonban az FK Partizan Belgrade (20,2 millió euró a keret értéke) már leküzdhetetlen akadálynak bizonyult.

A számokból egyrészt az látható, hogy a papírforma a legtöbb esetben működik, esetünkben 7-1 arányban.

Azonban a teljes, az európai kupamezőnyt figyelembe véve találunk alacsony értékű játékoskerettel rendelkező klubokat, akik a Bajnokok Ligája főtáblára jutással 2,5 millió eurót kerestek, azonban ez az összeg csak a kezdet, hiszen sztárcsapatok sora fog látogatóba érkezni hozzájuk, ezzel további jegy és közvetési jogokból befolyó bevételekre fognak szert tenni, szerencsés esetben az említett összeg duplázódhat is.

Íme kikről van szó, az azeri Qarabag Agdam, 12,28 millió eurót ér a játékoskerete, míg a szlovén Maribor 12,9 milliós játékoskeretet tudhat magáénak. A szlovének esetében a 11 kezdőjátékosból 9 rendelkezett szlovén állampolgársággal (Marcos Tavares kettős, brazil–szlovén állampolgár). Számomra a maribori csapat tanulsága az, hogy a tudatos és szisztematikusan felépített utánpótlás nevelése a siker alapja. A kérdés költői, egy sikeres Bajnokok Ligája szereplés esetén vajon növekedni fog-e a piacképes labdarúgók ázsiója? Igen, és egy okos játékos politikával élve, még több anyagi forrás juthat a jövő nemzedékei számára, ezáltal a szlovén csapat tovább folytathatja az önfenntartó klub sikeres működési modelljét.