Fontos az az OBA garancia

Hétvégi hír, hogy „elengedik a kezét” a lettországi ABLV banknak, miután megrohanták a betétesei azután, hogy megvádolták őket azzal (és ez nyilvánosságra is került), hogy pénzt mosnak és segítik az észak-koreaiakat. (A jegybankelnök elképesztő ügyéről nem is szólva.)

Itt olvasható az EKB közleménye (angolul).

A portfolio.hu vonatkozó cikke magyarul.

A hír azért érdekes, mert egy eurózónás ország harmadik legnagyobb bankjáról van szó (mégis „csak” 22.751 főre becsülik a kompenzációban részesülő ügyfelek számát), és azért is, mert ebben az esetben igénybe kell venni a Lett Betétbiztosítási Alapot, mely 100 ezer euróig biztosítja a betétek kifizetését.

Ezzel az egyszerű tájékoztatóval mutatják be a lett betétvédelmi rendszert, ez alapján kb. 150 millió euró (más tájékoztatóban 158 millió euró) áll rendelkezésre az alapban.

Becslések szerint 470 millió euró szükséges az összes betétesi igény kielégítésére, az ABLV Banknak állítólag elegendő likvid eszköze van arra, hogy (később) a teljes összeget megfizesse az alapnak. (Mindig ezt mondják, de kérdés, hogy azok a likvidnek gondolt eszközök a likvidálási áron mennyit is érnek majd ténylegesen.)

Az értékpapírokat „természetesen” át lehet transzferálni más letétkezelőhöz.

A lett befektetők szerencséje, hogy ennek a banknak nem ők voltak a célcsoportja, az ebben a cikkben látható ábrán csupán 6,1% a lett betétek értéke.

Egy hónapja még ki gondolta volna, hogy ide jut ez a bank, és ez a jegybankelnök?