Forinterő

Látványosan erős a forint, ami sokakat meglepett. Mivel mindenki megszokta már, hogy a forint úgyis csak gyengül, ezért csodálkozva szemlélik az eseményeket. Mi lehet az erősödés oka?

Talán ott kellene kezdeni, hogy mi volt az elmúlt hónapok gyengülésének az oka. Miközben a legtöbb feltörekvő deviza az euróval szemben nem nagyon ment sehova a nyáron, a forint látványosan gyengült. Ennek legfőbb oka valószínűleg a bankok elszámoltatása volt. A bankok mérlegekben az árfolyamrés és kamatemelések visszacsinálása kapcsán jelentős egyensúlytalanságok képződhettek, hiszen hirtelen kiderült, hogy a devizaadósok mégsem annyival, hanem jóval kevesebbel tartoznak a bankoknak, mint azok azt korábban gondolták. Az így képződött devizahiányt” a bankok egy része valószínűleg óvatossági okokból a szabadpiacon szerezte be, ezáltal felhajtva az euró, és gyengítve a forint árfolyamát. Mihelyst azonban az MNB megmondta, hogy nem kell aggódni, odaadja a szükséges 3 milliárd euró körüli összeget ( a devizatartalékból, egyébként nagyon helyesen), hirtelen kényelmetlen helyzetben találták magukat a bankok: előre megvették a devizát, amit lehet, hogy nem is kellett volna. Valószínűleg most néhányan egy kicsit visszaadnak belőle, és ez erősíti a forintot. Ez a folyamat jó pár hétig eltarthat. Emellett – a féléves jelentéséből láthatóan – az MNB is nagy játékossá vált a devizapiacon (kell a pénz az alapítványokra, nyerőt kell generálni), és tekintettel Varga Mihály szavaira, miszerint naggggyon jó lenne, ha év végére beerősödne a forint – mivel a magyar devizaadósság akkor forintban számolva kevesebb lesz, és ki lehet mutatni az adósságcsökkenést – ezért valószínűleg az MNB is úgy próbál majd forgolódni, hogy ha lehet, a forint év végére erősödjön már be. Tavaly is sikerült belőni az erős év végi szintet, könnyen lehet, hogy idén is fog.

Ezzel szemben áll viszont a dollárerő, a magas kamatozású kötvények árfolyamesése, és a jellemzően ezzel járó feltörekvő piaci devizagyengülés, aminek valószínűleg a következő 1 évben még lesznek hullámai – persze nem tudjuk mikor.

Nem egyértelmű, hogy melyik fog felülkerekedni e két erő közül, de az egyértelműnek tűnik, hogy most a forint nem egyirányú utca:

www.youtube.com

Forrás: www.zsiday.hu