Fukuyama, a kontraindikátor

Fukuyama, a kontraindikátor

Francis “a történelem vége” Fukuyama, aki a kommunista világrend összeomlása utáni híres és szerencsétlenül időzített bemondásával, hogy a liberális demokráciák végleg győztek, kontraindikátor lett. Most azt találta mondani, hogy az a nyomasztó gondolata támadt, hogy a fejlődés végén lehet, hogy nem Dánia áll, hanem olyan kleptokrata autokráciák, mint Magyarország. Püff neki, kár, hogy a tények nem ezt igazolják, mert a korrupt autokráciák sehol nem tudnak olyan életminőséget nyújtani, mint a versenyképesebb liberális demokráciák – és az előbbiek távlatilag gazdasági, mentális és morális értelemben is lemaradó, fejlődési zsákutcák, és ez akkor is így van, ha sokáig fennmaradnak.

Dánia amúgy a világ egyik legboldogabb országa, és nem véletlen, hogy
az emberek mozgásának iránya Mo.-ról Dániába van és nem fordítva: nem hallgatnak Fukuyamára, hanem a lábukkal szavaznak: mindenhol a demokratikusabb rendszerek felé vándorolnak.

(A kép forrása Steen Pinker: Enlightenment now. Egyáltalán nem ért véget a demokráciák térnyerése, csak nem nyílegyenes a folyamat, vannak benne visszaesések. Arról nem is beszélve, hogy mai autokráciák sokkal demokratikusabbak, mint 100 éve az autokráciák.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon