Fuss más életéért (is)!

Sokat olvashatunk róla, hogy a futás egészséges, kikapcsol és feltölt, sőt még az várható életkort is nyújtja. Arról viszont keveset, hogy nem csak a saját életünkre lehet hatással, hanem másokéra is. Ráadásul ez a fajta hatás Magyarországon is egyre jobban kimutatható.

A fejlett országokban (és jónéhány fejlődő országban is) egyre nagyobb divat a futás és az erre épülő futóversenyek. A világ legnagyobb maratonjai 40-60 ezer indulót mozgatnak meg. Az elmúlt években a futási láz pedig már Magyarországot is elérte. A 2016-os Vivicittán 30 ezer feletti (!) részvevőt regisztráltak. Amire ekkora az érdeklődés, ott előbb-utóbb megjelenik a tőke is. 2016-ban például 21 000 külföldi futó célturista (futó és kísérői) érkezett Budapestre a nemzetközi szinten is elismert három futóversenyre együttesen, akik 68 ezer vendégéjszakára foglaltak szállást, és együttesen közel 3 milliárd forintot költöttek kishazánkban abban az átlag 3,2 napban, amíg itt voltak.

A fejlett világban már nem csak buli és egészséges futóversenyen indulni, hanem sokaknak jótékony küldetés is. Egyre nagyobb divattá vált ugyanis a „futással adománygyűjtés”. Vizsgáljuk ezt meg egy kicsit, mert akármennyire hihetetlennek tűnik is, ez Magyarországon is egyre nagyobb trend.

Jótékony futók által összegyűjtött támogatás a BSI rendezvényein forintban

Befektetés-elemzőként azt mondanám, hogy ez a trend elég jól néz ki. Bár tény, hogy van még hova fejlődni. Hiszen csak a 2017-es Boston Maratonon 34,2 millió dollárt (8,7 milliárd forintot) gyűjtöttek a jótékonysági futók. Ennek ellenére a magyar példa is remek fejlődő tendenciát mutat. A BSI (Budapesti Sportiroda) adatai szerint az általuk szervezett szabadidősport eseményeken az elmúlt 9 évben 245 millió forint gyűlt össze jótékony futásokból. Tavaly nagyságrendileg 5000 fő futott jótékony célért úgy, hogy közben támogatást gyűjtött volna valamilyen szervezet számára (ami az összes induló 4-5%-a). Ez a szám pedig évről évre az indulók számával arányosan, 5-8%-kal nő. Érdekesség az is, hogy a futók többsége nem is cégként, hanem magánszemélyként gyűjt kisebb-nagyobb összegeket.

Elbeszélgettem a Bátor Tábor segítőivel arról, hogyan is működik ez. Ők a fent látható számok felében segítettek a futóknak, cégeknek a felkészülésben és adománygyűjtésben. A jótékony futás –ahogy látom – elsősorban jó szándék, motivációgyűjtés és egy közösséghez való tartozás előnyeivel jár, miközben jó hangulatú, fittebbé tesz és segít közelebb kerülni a kitűzött cél eléréséhez. A nemzetközi sajtóban leginkább a „cool”, „fit” és trendy” életérzéseket párosítják hozzá és némi olvasás után kezdem is érteni, hogy miért.

Hiszek benne, hogy a jó kezdeményezésekről meg kell emlékezni és bízok benne, hogy pár év múlva még nagyobb számokról írhatunk majd!

Akinek több információra lenne szüksége ezzel kapcsolatban a következő linkeken talál hasznos információkat: www.futanet.hu és www.elmenykulonitmeny.hu.