Futball és kígyók

Van egy híres, közgazdaságtanban sokat használt példa arról, hogyan mehetnek félre az ösztönzők. És most nem a negyedik lakását “családtámogatásból” vásárló demográfiai ösztönzöttre gondolok, hanem a kobra-effektusra. India valamely városában a vezetésnek elege lett a kígyókból, úgyhogy pénzt ajánlottak minden megölt példányért. Özönlöttek is a tetemek, örült  a városvezetés. A furcsa csak az volt, hogy ahelyett, hogy a kígyókkal együtt csökkent volna, egyre csak szaporodott a kifizetett pénz mennyisége. Ennek oka, hogy a ravasz városlakók rájöttek, a kígyótenyésztés immár jövedelmező iparág. Amikor a városvezetés ezt felismerte, akkor jobb híján felhagytak a programmal. Úgyhogy a kígyótenyésztők eleresztették az immár értéktelen kígyókat, így végül a program a kígyók elszaporodását eredményezte.

Ugorjunk egyet térben, időben és iparágban! A Leicester City ebben a szezonban eladta a Manchester City-nek az algériai válogatott Mahriz-t. A szerződésbe beletettek egy olyan opciót is, hogy ha a Manchester City idén megnyeri a Premier League-t, akkor kapnak még 5 millió fontot.

Ezzel az ösztönzővel sem látszott probléma (ha jól beválik a labdarúgó, akkor többet ér, legyen magasabb a vételi ára is)…, egészen a tegnapi napig. Amikor megrendezték a Man. City – Leicester City mérkőzést, ahol előbbinek a bajnoki cím (egy ponttal vezettek a Liverpool előtt két fordulóval a vége előtt), utóbbinak pedig semmi sem volt a tét. Kivéve azt az 5 millió fontot, amit vereségük esetén jó eséllyel elkönyvelhetnek. A végeredmény 1-0.

A közgazdaságtannak most már egy népszerűbb példa is a rendelkezésére áll, feltéve, hogy a futballt többen szeretik, mint a kígyókat.