Futni vagy vagyont kezelni?

Amikor 25 évvel ezelőtt egy kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megszöktek a malacaink és a kukoricásból kellett kikergetnem őket, lazán lefuthattam a fél Maratont, pedig csak 8 éves voltam. Elmondhatom, hogy több mint 25 év tapasztalatom van futásban, de csak amatőr szinten.  Kaptam egy felkérést, fussunk a nyáron egy nagyot a Kékesen: kb. 11,6 km, 671 méter szintemelkedés. Kapásból nemet mondtam, de mégis foglalkoztat a gondolat, de jó lenne, másnak is megy, biztos nekem is, van fél évem felkészülni, munka és család mellett… Rájöttem, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy sérülésmentesen érhessek a célba. Utána olvastam és ledöbbentem, mekkora szervezés és profizmus van mögötte, ha már komoly a tét, nemcsak a cél elérése, hanem az egyenletes futás végig sérülésmentesen!

Sokszor azt látom, hogy a vagyon kezelése és a fent említett futás közt nagy a kapcsolat. Elég fél év felkészülni valakinek, hogy megtanuljon helyes döntéseket hozni?

Futás Portfóliókezelés
Gyermekként mindenki bátran szaladgál. Kis összegről mindenki bátran hoz döntést.
Felnőttként már jól meggondolom, belefogjak-e. Nagy összegnél nehéz a döntés.
Inkább váltót futnék, ha lehet. Diverzifikálok.
Gyermekként eszembe sem jut, hogy megsérülhetek. Kis összegnél bátran vállalok kockázatot.
Felnőttként félek a sérüléstől. Nagy vagyonnál félek a kockázattól.
Az a jó, ha végig egy tempóban tudok futni és a mezőny elején végzek. Az a jó, ha nincs nagy ingadozás és magas a hozam.
Sokan próbálkoznak felkészülés vagy kellő tudás nélkül, olykor megsérülnek. Van, hogy meglöki valaki és megvan a baj. Néha nehéz felépülni. Mindenki szereti kezelni a vagyonát, ha bukik, azt nagyon megszenvedi. Van, aki már profinak gondolja magát, és akkor odacsap a piac.
A célba érve pihenhetek egy nagyot és kitűzhetem a következő célt. Cél a benchmark túlteljesítése, nincs pihenés, nincs megállás, a piac nem pihen.

A versenyre megpróbálok felkészülni, jó tudni, hogy bármikor futhatok egy jót, és ha nem megy, csak megállok és pihenek, semmit nem veszítek. A vagyonkezelésben azonban nincs megállás, nincs pihenés, csak ha szakértőre bízom a pénzem kezelését.