ápr.
14
2015

Gazdálkodj hülyén!

Az új nemzeti társasjáték lényege, hogy a befektetés kockázatát mindig mások viselik – csakúgy, mint a kártalanítás anyagi terheit – írja az Esti Hírlap.

A társadalmi szolidaritás egészen új korszakát éljük: jelesül, ha valaki rossz üzletet köt, meggondolatlanul vesz fel hitelt, eszement kockázatot vállal, sebaj, a többiek majd összedobják és kigazdálkodják a veszteségét. Az ötlet némiképp hasonlít a piramisjátékhoz, ugyanis a többiek ezúttal sem sejtik, hogy így vagy úgy, de fizetni fognak mások helyett. Nem is értem a társasjáték-készítő cégek agytrösztjeit, hogy nem rukkoltak még ki a Gazdálkodj hülyén! című produktummal, amelynek fejlesztésére nyilván pályázati pénzeket is el lehetne nyerni a Kézivezérlések Minisztériumában.

De félre az okoskodással, ennek most tényleg semmi értelme, hiszen a társasjáték lényege éppen az, hogy minden józan racionalitáson túllépve miként tudjuk érzelmi alapon rákényszeríteni honfitársainkat, hogy finanszírozzák a balf…ságainkat. Első és legfontosabb lépés a sajnálkozás felébresztése bennük, hogy átérezzék, milyen is hosszú évek kaszálása után elveszteni a kaszát magát. Azok, akiknek hosszú évek óta nem hogy kasza, de napi betevő is alig jutott, értelemszerűen ebből a körből kimaradnak. (Aki vágja, hogy a kör szó itt kettős értelemmel bír, az még egyszer dobhat.) Velük egyébként – hivatásos játékszervezők szerint – tök felesleges lenne hasonló módon szolidartást vállalni, mert nekik nincs mit veszteniük, ennélfogva képtelenek is felfogni az „egyszer fent, másszor lent” kínzó érzését.

A Gazdálkodj Hülyén! győztese egyébként az a nagybefektető lesz, aki a kisbefektetőket össze tudja verbuválni egy „Mutassunk fityiszt a kapitalizmusnak” elnevezésű szimpátia tüntetésre a Parlament elé, ahol is kifejezhetik együttérzésüket a bent ülő játékos társaikkal. Az, aki a legszánalomraméltóbb, legelesettebb vesztes címet a végjátékban elnyeri, egy névre szóló, fedezetnélküli Arany Tarsoly kötvény boldog birtokosa leend majd, illetve részt vehet egy hosszabb-rövidebb study touron a Gyorskocsi utcában.

Ugyanakkor mindazoknak, akik saját elhatározásból kimaradnak a játékból, a szabályok értelmében bánatpénzt kell fizetniük, hogy a játékosok veszteségeit a „bank” fizetni tudja. („Bankosnak” egyébként mindig olyat válasszunk, aki a legártatlanabb hobbit arcvonásokkal rendelkezik és navigáció nélkül fogalma sincs, hol van éppen.) A kimaradók – tehát a kisebb hozamokkal megelégedő nyugdíjasok, a felelős gondolkodású vállalkozók, stabil gazdálkodású önkormányzatok – ezzel az önkéntes hozzájárulással egyben arra is lehetőséget kapnak, hogy rádiókban, tévékben futó maszturbációs fórumokon nyíltan ócsárolhassák a játékosokat.

El tudom képzelni azt is, hogy egy idő után tévévetélkedővé nője ki magát a Gazdálkodj hülyén! – a többszáz milliós költségvetésű szuperprodukcióban sikkasztók és bennfentes kereskedők próbálják majd bebizonyítani, hogy ők a világ legnagyobb lúzerei –, a nézők újszerű módon telefonba zokogással szavazhatnak, illetve a győztes vesztest a Csaba Királyfi alapítványon keresztül pénzzel is támogathatják.

A projekt sikeréhez már csak egyetlen dologra van szükség: rendeletileg be kell tiltani a Ki nevet a végén? című társast mint ideológiailag káros üzenetű terméket.
Tóth Gábor Ákos

A fotó forrása:  flickr.com és estihirlap.hu