máj.
26
2016

Gazdaságélénkítés…

A kormány „válságstábot hívott össze” az első negyedéves, a gazdaság zsugorodását jelző GDP-adat után. Az azért furcsa, ha egy negyedévnyi lassulás láttán egy kormány úgy érzi, hogy cselekednie kell. Egy negyedévnyi adatból nem szoktunk messzemenő következtetéseket levonni és vélhetően a kormány gazdaságpolitikusai sem ezért érzik szükségesnek, hogy foglalkozzanak a kérdéssel.
Ugyanis valójában nem egy eddig láthatatlanul rejtőző jelenségről van szó. Az elmúlt negyedévek növekedési adataiból ha kivontuk az EU-s támogatások gazdaságélénkítő hatását, érzékelhető volt, hogy igencsak mérsékelt a növekedés. Voltak ennek jelei, az alapblog is írt erről itt, vagy itt is.

Nagy probléma persze jelenleg nincsen, ugyanis az EU-pénzek idén csak átmenetileg lassulnak. Viszont azt, hogy hosszabb távon lesz nagy probléma, jól jelzi a jelenség. Érdemes erre figyelmet fordítani és elgondolkodni, hogy a rövid vagy a hosszú távú növekedési kérdések a fontosabbak és ez utóbbiak elérése miként biztosítható. Mindannyiunk érdeke ez, hajrá!

 

A kiemelt kép forrása: dailydot.com