Globális chiphiány: egyre többet kell várni a megrendelésekre

A Ford az egyik amerikai gyárában felfüggeszti a népszerű F-150 pickupok gyártását, mert Malajziában nagyon felfutott a Covid-19 esetek száma. 20 000-nél is több napi eset van a 32 milliós országban, pedig a lakosság 54%-a oltott. A hatóságok korlátozták az üzemek működését, ami miatt kevesebb mikrochip jut el Malajziából Amerikába is – ami nélkül ma nem lehet autót építeni, hiszen akár tucatnyi chip van bennük.

A Toyota 40%-kal vágja le az autógyártását szeptemberben, szintén chiphiány miatt. 900 000 autó helyett csak 540 000 darabot fog legyártani.

Eközben a Samsung 200 milliárd dolláros, hároméves beruházási tervet jelentett be, amelyben főleg chipgyártásba és biotechnológiába fog fektetni, üzemeket, gyártóegységeket és kutatólaborokat hoz létre, 40 000 új munkahellyel. Tehát idővel azért fel fog épülni a kínálat is rendesen.

A Covid-19 okozta gazdasági zavarok csak rávilágítanak arra, ami békeidőben tán nem látszott ilyen jól, hogy mennyire összekötött világban élünk, mennyire globalizált a világgazdaság.

Forrás: Vakmajom a Facebookon